joi, 15 martie 2012

"Ziua romanilor de pretutindeni" - scrisoare si raspuns

1 Decembrie. Scrisoare deschisă către dl. senator Viorel Badea

Am primit ieri, pe grupul yahoo romaniansinedinburgh, o scrisoare din partea d-lui senator Viorel Badea, care s-a gîndit să mă felicite cu ocazia, cică, „Zilei românilor de pretutindeni”. Dau mai jos scrisoarea d-lui senator, urmată de răspunsul meu, pentru că, nu-i așa, nu se cuvine să te heretisească omul, iar tu să nu-i întorci amabilităţile.

1 Decembrie.

Dragi români de pretutindeni,


Cu prilejul „Zilei românilor de pretutindeni” vă adresez vouă, românilor din lumea întreagă, calde felicitări, precum şi îndemnul de a păstra în suflet spiritul, cultura şi limba românească. Doresc să vă felicit şi să vă mulţumesc pentru contribuţia pe care o aduceţi la dezvoltarea comunităţilor şi a ţărilor în care vă aflaţi, precum şi pentru păstrarea şi afirmarea valorilor şi tradiţiilor româneşti. Din Australia până în America de Nord, din Europa şi până în Asia, românii au ridicat pe podiumurile sportului de performanţă drapelul naţional al României, au dus la cele mai prestigioase universităţi frumosul grai românesc şi excelează în orice domeniu activează, făcând cinste ţării natale.

Trebuie să ne amintim că suntem români în fiecare zi dăruită nouă de Dumnezeu şi să păstrăm vii în inimile noastre cuvintele lui M. Sadoveanu: „Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic.”

Doresc să vă felicit, de asemenea, şi cu ocazia „Zilei Naţionale a României”. Avem datoria de a păstra vie şi a cinsti amintirea celor ce au luptat pentru unitatea şi libertatea poporului, precum şi de a privi spre viitor cu optimismul, curajul şi încrederea cu care au făcut-o şi strămoşii noştri, de la cei căzuţi pe câmpul de luptă, până la cei care au pierit în inumanele închisori comuniste.

Cu aceste ocazii, transmit românilor de pretutindeni cele mai bune gânduri şi urări de sănătate, fericire şi succes. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe români, oriunde s-ar afla ei.

La Mulţi Ani România!

La Mulţi Ani români de pretutindeni!

Birou Senatorial Viorel Badea
Senator Pentru romanii din Europa si Asia
Membru al Delegatiei Permanente a Parlamentului Romaniei la APCE
Presedinte al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni
Tel/Fax: 0213101911
http://www.badeaviorel.ro/

RASPUNS 

Dragă Domnule Senator Viorel Badea,

Sînt și eu unul dintre „românii de pretutindeni” care au primit scrisoarea dumneavoastră cu ocazia, nu știam, „Zilei românilor de pretutindeni”. Vă mulțumesc pentru caldele urări și îndemnuri, chiar
dacă, trebuie să mărturisesc, laudele dvs. sînt exagerate în ce mă privește pe mine, unul din românii de pretutindeni cărora vă adresați.
Nu am adus nici o „contribuție” comunității care a binevoit să mă primească (în afară de cîteva taxe), nu am afirmat prin nimic „valorile românești”, nu practic sport de performanță sub drapelul țării, iar
singurul domeniu în care „excelez” deocamdată este livrarea de mîncare indiană la domiciliu, pentru că lucrez ca delivery driver la un restaurant dintr-un orășel scoțian.

Alta ar fi fost însă situația dacă mi-ați fi scris, dvs. sau unul dintre numeroșii dvs. colegi din Parlament, acum șase luni, cînd încă nu eram un român „de pretutindeni”, ci un român de la mine de-acasă, mai exact din Iași. Aș fi putut să vă răspund că sînt cercetător științific la Universitatea Al. I. Cuza și că mă ocup de editarea Bibliei de la 1688, prima ediție critică a celei mai vechi Biblii românești (știați că sîntem ultimul neam din Europa care încă nu are prima sa Biblie într-o ediție critică?). M-aș fi mîndrit cu fetele mele, care practicau un sport de performanță sub drapelul țării, cum spuneți, și m-aș fi lăudat că am dus și eu puțin din „graiul țării” mele pe la Paris și Geneva, sau că mi-am petrecut șapte ani printre vechile manuscrise românești, primind pentru munca mea o summa cum laude. Dar nici dumneavostră nu mi-ați scris, nici eu nu v-am răspuns. Așa merg lucrurile, cum s-ar spune.

Dar de ce îmi scrieți tocmai acum, cînd mi-am luat lumea în cap, împreună cu ai mei, și ne-am alăturat și noi „românilor de pretutindeni”care își caută pe aiurea dreptatea pe care nu au găsit-o în țară?

Ca să îmi arătați că vă pasă?

Dacă vă pasă atît de mult de „valorile și tradițiile românești”, de ce nu mi-ați scris, dvs. sau colegii dvs., pe cînd eram în țară? De ce nu m-ați întrebat cum ne descurcăm cu nouă milioane pe lună, eu și colegele mele, tineri doctori în filologie și slujbași ai culturii române pentru care suspinați acum? V-aș fi rugat atunci, dacă știam că vă interesează atît de mult istoria neamului, să faceți ceva pentru profesorul meu de istorie, care se stinge de boală pentru că din pensia sa nu-i ajung banii de medicamente. V-aș fi chemat la Iași să vedeți cum trăiește de pe o zi pe alta un antrenor de performanță, pentru care s-a cîntat imnul României la Berlin, și cum niște copii devotați se antrenează să devină campioni pe podelele roase și pline de cuie ale unei săli de sport care n-a prins încă o campanie electorală. V-aș fi dus prin oraș și v-aș fi arătat Filarmonica ieșeană, care de zece ani stă să se prăbușească sub schele, și Teatrul Național, mutat într-un cub de carton. Și la urma urmei, dacă tot invocați acum cuvintele lui Sadoveanu și îndemnul „să devenim un popor vrednic”, v-aș fi spus că de douăzeci de ani mă simt, în fiecare zi, mințit, furat și umilit în țara mea. Și că am obosit să devin „vrednic” printre șmecheri, canalii politice și „băieți deștepți”.

Dar, repet, nici dvs. nu m-ați întrebat, nici eu nu v-am răspuns. Și atunci, de ce m-ați găsit tocmai acum?

Domnule senator, e un cinism fără de margini să-i heretisiți pe emigranții români cu ocazia unei așa-zise „zile a românilor depretutindeni”. Nu poate fi o sărbătoare o zi a românilor „de pretutindeni”, există doar o singură zi a românilor și a României din care găștile politice care s-au succedat ne-au împins, pe mine și pe alte milioane de compatrioți, să ne luăm lumea în cap, să ne lăsăm în urmă limba, părinții și prietenii și să ne căutăm pe aiurea pîinea și dreptatea. Ce sărbătoare vedeți în asta? Nu e nici o sărbătoare pentru familiile despărțite, pentru frații și prietenii lăsați în urmă, sau pentru acei „români de pretutindeni” ai căror copii s-au spînzurat în țară de dorul lor. Și, în general, nu există sărbători adevărate cînd te afli „pretutindeni”, ci doar acasă.

Iertați-mă, dar nu am nevoie să-mi amintiți dvs. de „valorile românești”. Ocupați-vă de ele în țară, acolo unde „cultura și valorile românești” sînt lăsate în paragină. Și v-aș mai ruga ceva. Sînteți
totuși un reprezentant al clasei politice românești. Aveți decența de a nu amesteca în gesturile dvs. electorale amintirea „celor ce au luptat pentru libertatea poporului”. În Franța am cunoscut un om care și-a pierdut o mînă în masacrul de la Otopeni, în decembrie ’89. Lucrează acum ca magazioner la un depozit, din mila unor străini generoși. Vă asigur că omul acesta ar scuipa astăzi pe orice discurs politicianist în care sînt amintiți eroii din decembrie ’89. Altfel, o duce bine (în curînd, îl veți putea vedea și auzi într-un documentar tv despre Revoluție, apropo, nu-i așa, de cei care „fac cinste țării natale”).

La sfîrșit, aș vrea să vă asigur că nu mi-e rușine că sînt român. Așa mi-am învățat și fetele, să nu le fie rușine să spună de unde vin. Singurele momente în care mi-e rușine că-s român sînt atunci cînd politicienii îmi vorbesc despre România. În gura lor, România pute ca o hazna infestată, din care mă bucur că mi-am salvat copiii. Ca o măsură de igienă, ar fi prea mult dacă v-aș cere să păstraţi măcar distanța tăcerii?

Ioan-Florin Florescu

luni, 12 martie 2012

Concursul International de POEZIE si PROZA "STARPRESS 2012"
REVISTA INTERNAŢIONALĂ” STARPRESS”- www.valcea-turism.ro organizeză CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE ȘI PROZĂ PENTRU ROMANII DIN INTREAGA LUME , “STARPRESS 2012”
- La 1 februarie 2012 Revista Internaţionala STARPRESS www.valcea-turism.ro lansează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE PENTRU ROMANII DIN INTREAGA LUME „STARPRESS” 2012 ediţia a Ill-a ( concurs organizat din doi in doi ani - prima ediţie , 2008 , ca şi cea de-a doua , 2010 , bucurandu-se de un real succes, reuşind să descopere talente ascunse şi să reunească iubitorii de frumos de pretutindeni).
-In acelaşi timp , organizează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE PROZĂ PENTRU ROMANII DIN INTREAGA LUME„STARPRESS” 2012 - ediţia l.
Concursul Intenaţional de poezie şi proză STARPRESS 2012 se desfaşoara în parteneriat şi colaborare cu peste 70 de ziare , reviste, posturi de radio şi televiziune din diaspora şi România , în PERIOADA 01.02.2012 – 01.06.2012.
PREMIILE CONSTAU IN SEJURURI ÎN RENUMITE STAŢIUNI TURISTICE ROMÂNESTI ( Mamaia – HOTEL SIRET- 2 premii, Eforie Nord – HOTEL CASA ANDREI 1 premiu ), Pensiune BAR- PYRAMID – VILA RODICA - 1 premiu, Jupiter – HOTEL RIO - 2 premii , Mangalia CASA DORA - 1 premiu şi OBIECTE.
Fiecare premiu constă în câte un sejur (de 10 , 8, 7 , 6, 5 zile) pentru două personae (câstigatorul fiind insoţit de câte o persoană dragă în sejur, ca şi la ediţiile precedente , in perioada 20 august - 5 septembrie 2011).
REGULAMENTUL CONCURSULUI :
1 - LA SECŢIUNEA POEZIE SE PARTICIPĂ CU 5 POEZII , (indiferent de tematică ).
-CONCURENŢII VOR PREZENTA ALATURI DE POEZII , UN C.V. şi o fotografie.
2 - LA SECŢIUNEA PROZĂ SE PARTICIPĂ CU 5 FRAGMENTE , (indiferent de tematică).
-CONCURENŢII VOR PREZENTA ALATURI DE POEZII , UN C.V. şi o fotografie.
Indiferent de rezultatul concursului, CELE MAI INTERESANTE POEZII VOR FI PUBLICATE IN PAGINILE NOASTRE ȘI ALE TUTUROR COLABORATORILOR NOȘTRI din diferite state ale lumii.
3 - POEZIILE ŞI FRAGMENTELE DE PROZĂ PENTRU CONCURS VOR FI TRIMISE PE ADRESELE: star_ligya@yahoo.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; sun_andrada@yahoo.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; free3ymher@yahoo.ca Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ,
pană la data de 15 mai 2012 . Comitetul de selecţie va delibera pana la 1 iunie 2012 .
La inceputul lunii iunie se vor anunţa caştigatorii.
Concursul Internaţional de poezie şi proză pentru românii de pretutindeni îşi propune descoperirea şi promovarea creatorilor de poezie şi proză autentică în limba româna, tineri şi adulţi, începatori şi profesionişti, inclusiv a celor care din anumite motive nu au putut fi publicaţi (indiferent de vârstă ).
PARTENER MEDIA : Societatea Culturala Romanca - Londra / Anglia - www.romanca.co.uk
presedinte IONELA FLOOD- ionela@talkat.net Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ,
membru fondator al RADIO UNIREA -www.radiotvunirea.com ( premiul presei )

Cu siguranţă , vom descoperi talente pe care dorim să le promovăm în întreaga lume.
RELAŢII la ORGANIZATORUL CONCURSULUI INTERNAŢIONAL DE POEZIE ȘI PROZA PENTRU ROMANII DIN INTREAGA LUME , “STARPRESS 2012”, LIGYA DIACONESCU, star_ligya@yahoo.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , director general al REVISTEI INTERNATIONALE STARPRESS (romano-camado-americana , cu , colaboratori in intreaga lume), www.valcea-turism.ro

Opinii din diaspora

Am citit cu interes articolele publicate si as dori sa mai primesc astfel de corespondenta. Sint roman stabilit in strainatate  (in USA) si ma doare sa vad cum sufera tara si poporul roman.

Urmaresc cu interes evenimentele din Romania si incerc sa le gasesc o rezonanta in actuala platforma a politicii mondiale.

Am fost foarte surprins ca actualul presedinte, Basescu, a cistigat alegerile doar din cauza voturilor primite din diaspora.

Este imoral ca noi cei care nu traim realitatea din tara sa votam si sa influentam situatia politica de acolo. Dar aceasta metoda se foloseste pentru a putea manipula rezultatul alegerilor. Cine poate sa controleze citi romani s-au dus sa voteze la New York, Londra sau Paris. Mai ales cind votarea se face electronic. Tot electronice au fost si alegerile cistigate de Iliescu, cin de fapt Vadim cistigase
de drept... Astea sint influentele puterilor straine care controleaza destinele lumii.

Ca orice roman crescut si educat in "epoca de aur" am urit si urasc Comunismul si am crezut ca tot raul in lume vine de la Moscova.

Foarte curios, dupa cam am ajuns in America si am inceput sa inteleg mai bine ce se petrece in lume mi-am dat seama cit am fost de gresit in ideile mele. In timpul "anilor de intuneric" am ascultat cu interes Europa Libera si Vocea Americii. La vremea aia nu imi dadeam seama ca de fat totul era o farsa, si atractia mare de a asculta venea de la faptul ca erau interizise. Daca comunistii la vremea
respectiva erau destepti, ar fi lasat ascultarea libera si ne-am fi dat singuri seama ca de fapt erau numai minciuni.

Dar sa ne intoarcem la "oile noastre" actuale. Problema suveranitatii Romaniei este foarte grava. Actuala conducere, sub presiunea unor puteri oculte straine face totul sa subjuge tara si sa indobitoceasca populatia. Buni sau rai, comunisitii ne-au lasat o mostenire puternica: fara datorii externe, un sistem de invatamint puternic, o agricultura puternica si o baza industriala.

Acum ce mai avem? Importam mincarea, scolile si universitatile au ajuns de risul lumii iar industria este mai slaba decit inainte de razboi.

Resursele naturale sint jefuite si tineretul nostru trebuie sa plece sa-si gaseasca mijloace de viata in strainatate.

Simtul onoarei si demnitatea au fost degradate pina la nivelul ca oamenii considera mai onorabil sa culegi portocale in Spania si Grecia decit sa muncesti intr-o fabrica in Romania. Mai mult, actualul guvern considera banii adusi de romanii din strainatate o importanta sursa de venituri pentru tara. Este de risul lumii.

Actualmente, se apreciaza ca 4 milioane de romani ar lucra in strainatate, daca fiecare ar trimit cite 1000 de dolari asta ar insemna 4 miliarde. Arata o suma importanta. Dar ce sint 4 miliarde in comparatie cu datoria externa a Romaniei si cu cit fura cei de la putere?

Conteaza cit un scuipat in Marea Neagra.

Nu ma intelegeti gresit, nu sint si nu am fost comunist niciodata. De fapt, la 18 ani am fost expulzat din organizatia UTC pentru ca fratele meu a fugit in strainatate la care s-au mai adaugat niste "greseli politice" comise de tatal meu, la vremea cind eu nici nu eram inca nascut.

Totusi, daca ne uitam cu obiectivitate comunistii erau mai patrioti decit sacalii care acum sfisie biata Romanie. Vreau sa va spun ca opinia mondiala, oamenilor civili, nu ceea ce se spune la buletinele de stiri si in presa, ne desconsidera total pentru asasinarea lui Ceausescu.

Asa zisa judecata si executie au fost niste farse. Nu judeci si nu condamni pe nimeni fara ai da dreptul de a se apara. Nu poti sa construiesti o democratie cind prima caramida pe care o pui la temelia ei este o crima odioasa. Asta ar fi trebuit sa fie primul semn de intrebare si primul semnal de alarma. Dar in euforia revolutiei si cu televiziunea si radio manipulindu-ne de la exaltare la panica. Evenimentul a trecut aproape neobservat.

Opinia publica mondiala ne judeca si ne va judeca pentru asta. Ne pasa sau nu? Ar trebui sa ne pese pentru ca asta este si unul din motivele pentru care Romania nu a primit prea multe investii din strainatate. Toti ne considera un neam de tradatori si nimeni nu vrea sa se asocieze cu asta. Asasinarea lui Ceausescu ne va urmari inca multi ani deacum inainte.

Asa cum America inca mai este patata de singele lui J.F. Kennedy tot asa Romania va fi patata singele lui Ceausescu. Culmea este ca amondoi au avut soarta pecetluita de aceeasi organizatie CIA-ul. Daca armata, sau ofiterii destituiti vor sa-si spele onoarea trebuie sa redeschida cazul lui  Ceausescu, sa investigheze si demascheze pe asasini.

Atita timp cit incamai sint in viata...

Va urma...

Cu stima si respect,

Vasile Boscorodeanu
vasileboscorodeanu@y7mail.com