luni, 10 decembrie 2012

O propunere a romanilor din SUA catre toti romanii

In sensul celor propuse si in urma unor mesaje primite, am incropit un prim proiect de protocol si-i rog pe cei interesati sa-l revizuiasca pentru a-i da o forma finala.
Am primit parerea ca aceasta actiune ar trebui sa se desfasoare in numele  unei organizatii mondiala umbrela (care nu exista, deci trebuie infiintata).
Personal consider ca o asemenea solutie ar duce la ingroparea initiativei. In opinia mea, pentru atitudine civica este nevoie de cat mai multe organizatii din tara si din strainatate, de personalitati si de multa prezentare in mass-media.

Indiferent, daca-i vorba de o organizatie umbrela sau mai multe organizatii asociate sa actioneze in baza unui Protocol de colaborare, timpul este esential.

Avem la dispozitie cel putin 20 de zile pana la inceperea consultarilor de la Cotroceni. Pana atunci, atat presedintele cat si partidele chemate la consultari trebuie ca sa primeasca mesajul clar al societatii civile, ca majoritatea electoratului n-a votat pentru o noua participare la guvernare a UDMR-ului. Sa nu uitam ca una dintre cauzele votului de cenzura care a daramat guvernul PDL-UDMR a fost chiar initiativa de a "maghiariza" o institutie publica de invatamant superior.
Daca USL, care a folosit si acest act nepopular de guvernare al UDMR-PDL pentru a primi o investitura, cheama acum la guvernare tocmai pe cei pe care i-au considerat incapabili si nedemni de a guverna, vorbim deja de ipocrizie si, deci de lipsa de credibilitate.

Pe de alta parte, trebuie trimise si listele cu cererile cerute de societatea civila pentru modificarea unor acte fundamentale care privesc Romania si pe romani, Constitutia si Legea Electorala.
Cu cat ne hotaram si ne organizam mai repede, cu atat dovedim determinare si putem da semnalul puternic ca politicul trebuie sa serveasca civicul.

 Mircea Popescu
9 Decembrie 2012
==================== 

Protocol de colaborare civica

Avand in vedere ca majoritatea parlamentara constituita de USL ca urmare a victoriei in actualele alegeri electorale, isi propune, in regim de urgenta, sa actioneze pentru modificarea Constitutiei si Legii Electorale, organizatiile societatii civice semnatare, au hotarat sa incheie un Protocol de colaborare avand ca scop:
- elaborarea unui set de propuneri punctuale pentru modificarea Constitutiei
- elaborarea unor propuneri concrete privind amendarea Legii Electorale pentru o reprezentare adecvata a societatii civile din tara si a cetatenilor romani cu domiciliul peste hotare.

Semnatarii acestui Protocol, deschis oricaror persoane ale societatii civile, cer in mod imperativ, ca noua majoritate parlamentara sa renunte la ideea cooptarii la guvernare a UDMR-ului, care, ca organizatie a societatii civile maghiare din Romania, a negat public principiile fundamentale ale statului roman, respectiv caracterul de stat national, indivizibil si unitar, pozitie mentinuta chiar de Kelemen Hunor, presedeintele UDMR intr-un prim interviu post electoral.
In plus, prin procentul electoral de numai 5% este total nereprezentativa pentru populatia romaneasca.

Semneaza,