joi, 20 februarie 2014

Comunicat privind implicatiile situatiei din UcrainaCONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE (CNSC)

Forta a Treia - forta civica a natiunii romane!
Adresa postala  Str. Pajurei, nr. 13, Sector 1, Bucuresti,  Cod 013152
Telefon  0736601020,  0736600961, 0736600973 
Nr. 5/ 20.02.2014                              
COMUNICAT
privind implicaţiile situaţiei din Ucraina 
Consiliul Naţional al Societăţii Civile îşi arată îngrijorarea faţă de evenimentele scăpate de sub control din Ucraina, care afectează situaţia unui mare număr de conaţionali români, obligaţi printr-un accident nedorit al Istoriei să trăiasca separaţi de Ţară. 

Comunitatea românească din ţara vecină manifestă deja semne de divizare între forţele pro-guvernamentale şi cele ale opoziţiei care contestă în stradă îndepărtarea de idealul European al ucrainenilor. Situaţia explozivă din Ucraina creează o stare de instabilitate regională accentuată la graniţa cu Uniunea Europeană cu pericolul real al extinderii şi în spatiul basarabean. Deja, forţele politice reacţionare antiromâneşti şi antieuropene din Basarabia, cu strânse legături la Moscova, adoptă poziţii extreme, asemănătoare celor din Ucraina, de respingere a direcţiei europene adoptată de Chişinău. Concomitent, are loc o activare îngrijorătoare a fenomenelor secesioniste care pun în pericol însăşi integritatea Republicii Moldova.

Faţă de această situaţie, Consiliul Naţional al Societăţii Civile îşi exprimă solidaritatea şi sprijină poziţia românilor din Ucraina care se declară pentru apropierea europeană a ţării. În acelaşi timp, facem un apel domnului Ion Popescu, deputat în Rada ucraineană, să sprijine năzuinţele conaţionalilor săi pro-europeni pentru a nu identifica comunitatea românească din Ucraina cu o politică nepopulară mai ales în regiunea Bucovinei de Nord.  
Consiliul Naţional al Societăţii Civile cere în mod ferm, forţelor politice pro-româneşti şi pro-unioniste din Basarabia să înceteze imediat orice dispute publice care afectează românismul din Basarabia, mai ales acum în pragul referendumului naţional.  De asemeni, solicităm partidelor politice basarabene pro-româneşti şi pro-unioniste să demareze în cel mai scurt timp discuţii, fără condiţii prealabile, în vederea constituirii unei alianţe care să restabilească unitatea şi credibilitatea românismului în societatea basarabeană.  

COORDONATORI CNSC,

Mircea DOGARU
Mircea POPESCU
Radu TOMA

duminică, 9 februarie 2014

CONTROL CIVIC asupra POLITICULUI


8 Februarie 2014

Control Civic

Evoluţiile de pe scena politică românească din ultimul an arată o asimetrie primejdioasă politică care necesită găsirea unor soluţii urgente de restabilire a echilibrului cu ajutorul societăţii civile. Iar acest echilibru se poate realiza printr-o formă asociativă a societăţii civile capabilă să controleze posibilele derapaje ale unei puteri politice rămasă fără o frână eficientă din partea opoziţiei politice. Într-adevăr, după cum arată spectrul politic românesc, se conturează deja o singură forţă politică dominantă, mă refer la PSD împreună cu sateliţii săi.
Practic, celelalte partide rămase doar cu numele şi cu un număr mult redus de membri şi de influenţă sau noile partide înfiinţate pentru a pescui în apele tulburi ale frustrării populare, contează din ce în ce mai puţin. Dintre multiplele cauze ale unei opoziţii slabe, se pot enumera: fărâmiţarea, lipsa structurilor organizatorice, lipsa de coerenţă ideologică, adâncirea în mlaştina corupţiei, lipsa de moralitate sau mesajele populiste fără credibilitate de care populaţia este deja sătulă.

PDL, fostul partid prezidenţial al puterii care s-a format prin adunarea ilogică a unor politicieni de mică anvergură în jurul "gărzii politice" a preşedintelui, este exemplul cel mai concludent de decădere morală, implicit politică. La primele semne de pierdere a popularităţii, această adunătură de oportunişti a început să se împrăştie prin diferite alte formaţiuni, aşa cum s-a întâmplat cândva şi cu PNŢCD.
Când compromiterea a fost totală, grupul central format din "oamenii preşedintelui", văzut de populaţie ca un grup corupt legat printr-o reţea de interese personale, a decis schimbarea "culorii" din PDL în PMP într-o încercare disperată pentru "a se pierde urma" şi pentru a da senzaţia de reformă. De fapt, "aceeaşi Marie, cu altă pălărie".

Este imaginea degringoladei şi eşecului total al unui partid care a navigat verbal de la stânga spre dreapta, afişând o falsă ideologie de dreapta pentru a beneficia de suport extern pentru menţinerea puterii politice interne. Şi acest suport, manifestat printr-un veritabil trafic politic extern de influenţă, a adus mari prejudicii României prin intervenţii inadmisibile în politica internă a ţării, adică prin ştirbirea prerogativelor de suveranitate naţională.

Din punctul de vedere al concurenţei politice, atomizarea opoziţiei politice creează un adevărat vid, existând marele pericol ca PSD, rămas singurul partid politic românesc puternic actual, să-şi poată impune voinţa şi să poată decide discreţionar asupra tuturor aspectelor vieţii politice, economice şi sociale. Cu nişte partide politice minore incapabile să facă opoziţie, puterea nu va putea fi controlată politic pentru o lungă perioadă de timp.
În acelaşi timp, societatea civilă este, prin însăşi natura sa, extrem de volatilă la capitolul disciplină organizatorică, este sfâşiată de conflicte şi ambiţii de grup sau personale neputând nici ea să exercite un rol de control social eficient.

Aşa cum am mai afirmat şi cum pare să confirme actuala evoluţie politică, doar o societate civilă organizată poate umple vidul creat de fărâmiţarea până la anihilare a opoziţiei politice. În acest fel, s-ar creea suficient timp pentru regruparea unei opoziţii politice astfel încât echilibrul politic să se poată reface sub "arbitrajul" societăţii civile.
Pentru aceasta, este necesar să se ceară şi să se obţină modificarea Legii Electorale pentru a permite societăţii civile să acceadă în parlamentul naţional. Şi, acest demers ar trebui înţeles şi sprijinit de partidele care doresc să renască în această perioadă de graţie pe care controlul civic parlamentar le-o poate oferi.

 Dar până atunci, societatea civilă trebuie să-şi arate potenţialul prin participarea la alegerile europarlamentare prin lista sa de candidaţi proprii. Este un exerciţiu necesar ca să trezească nişte speranţe în rândul populaţiei şi să atragă atenţia politicului asupra forţei ignorate a unei societăţi civile organizate.

Mircea Popescu
http://mipopescu.wordpress.com
m.popescu@sbcglobal.net

miercuri, 5 februarie 2014

NECESITATEA EUROPARLAMENTARILOR SOCIETATII CIVILE

Doamnelor, domnilor,

Am mai afirmat ca societatea civila are nevoie de candidati atat la europarlamentare cat si la urmatoarele alegeri pentru Parlamentul Romaniei.
Este suficient sa ne uitam la calitatea actualilor parlamentari si europarlamentari romani ca sa intelegem ca fara o prezenta a parlamentarilor societati civile, lucrurile pentru Romania nu pot evolua intr-o directie ascendenta nici din punct de vedere national, nici economic, nici social.

Cele doua parlamente, european si national sunt insa diferite din punctul de vedere al abordarilor si ar trebui ca viitorii candidati pentru europarlamentare sa se fereasca de a face confuzii regretabile.
Spun asta, deoarece am constat ca in platformele electorale ale unor candidati independenti, subiecte care tin de administrarea interna, sunt propuse pentru a fi prezentate in cadrul activitatilor din Parlamentul European.
Ori, acolo europarlamentarii romani au datoria de a propune si de a urmari realizarea unor initiative care sa permita Romaniei sa-si vada promovat interesul national pas cu pas.
Acesti europarlamentari romani devin niste ambasadori ai tarii si ai poporului roman, nu niste reprezentanti certareti ai partidelor.

Confuzia ca problemele interne pot si trebuie rezolvate in cadrul UE prin extinderea pe plan international al scandalului politic, au adus Romaniei un prejudiciu imens, greu de reparat.
O cauza evidenta este calitatea sub orice critica a celor care trimisi sa reprezinte interesele nationale au inteles sa reprezinte exclusiv interesele partidelor si ale "familiilor" politice.
Listele de candidati propusi de partide in trecut, ca si in aceasta campanie electorala, cuprind persoane necunoscute, persoane lipsite de elementare cunostinte politice, persoane neimplicate in activitati publice semnificative sau de interes national, de cele mai multe ori, persoane recompensate pentru "calitatea" de rude sau de donori pentru partide.
Sunt liste care confirma nepotismul, deci neprofesionalismul si coruptia.

Este oare de mirare ca, avand asemenea "ambasadori", Romania nu reuseste sa se impuna pe plan international, nu reuseste de ani de zile sa fie scoasa din coada "clasamentului" subiectiv pe care l-au inventat altii pentru a ne tine la periferia tarilor din "lumea buna"?

In aceste conditii, Consiliul National al Societatii Civile are intr-adevar datoria sa-si alcatuiasca o lista proprie de candidati valabili care sa contracareze nepotismul, lichelismul si, s-o spunem cinstit, lipsa de interes pentru apararea interesului national al candidatilor partidelor politice.
Voi reveni cu o serie de argumente si propuneri concrete pentru realizarea unei platforme care sper sa-i ajute pe potentialii candidati sa-si modeleze programele individuale astfel incat sa reuseasca sa-i determine pe alegatori sa inteleaga caror candidati sa le acorde votul.

 Mircea Popescu
5 Februarie 2014
m.popescu@sbcglobal.net
http://mipopescu.wordpress.com

P.S. Atentie la numele de "Consiliu National" care inteleg ca, in conformitate cu OG 26/2000, n-ar mai avea dreptul legal sa-l poarte.

marți, 4 februarie 2014

Mesaj din partea Partidului Liberal Reformator

Dragi prieteni,

Partidul Liberal Reformator, în virtutea Programului său politic, acordă o atenție sporită cetățenilor moldoveni din afara țării și militează activ pentru respectarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenilor din Diasporă. Unul din aceste drepturi, cel mai important pentru democratizarea societății prin importul valorilor occidentale în țara noastră – este dreptul la vot.

Asigurarea participării la vot în scrutinele naționale a cetățenilor din Diasporă este una din preocupările principale ale Partidului Liberal Reformator.

Bazîndu-se pe experienț pozitivă a mai multor state democratice (Franța, Italia, Estonia, ș.a.) care facilitează cetățenilor lor din afară țării participarea la procesul de vot, Partidul Liberal Reformator pledează pentru introducerea modalităților de vot de la distanță: votarea prin corespondență și/sau prin procură, și votarea electronică (pe Internet), accesibilă din orice colț al lumii.

În opinia noastră, introducerea acestor modificări la Codul Electoral va scuti concetățenii noștri din Diasporă de cheltuieli importante pentru a se deplasa în ziua votului la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova. Experiența altor țări democratice în domeniul votului de la distanță poate servi drept bază pentru implementarea în practică a procedeului care va permite tuturor cetățenilor cu drept de vot să participe activ în viață politică a țării lor de origine. În viziunea Partidului Liberal Reformator, în Diasporă se află un potențial electoral imens și neexplorat, care va permite păstrarea și consolidarea parcursului de integrare europeană al țării noastre.

Oportunitatea introducerilor acestor modificări în Codul Electoral a fost discutată, printre alte aspecte, la o întrevedere recentă a liderilor Partidului Liberal Reformator cu delegația Comisiei de la Veneția. Mai multe detalii la acest subiect veți găsi accesînd:  Vă mulțumesc pentru atenția pe care ați acordat-o acestui mesaj.
Vă doresc o zi buna.

Dorin Dușciac
Vice-presedinte al Partidului Liberal Reformator
nr. tel: 0033674368984