joi, 27 noiembrie 2014

Inițiative reînviate

Pe 10 Mai 1998, la Los Angeles, la ședința de înființare a Consiliului Româno-American, se propunea președintelui Constantinescu și Parlamentului, reprezentarea parlamentară a diasporei.
Au urmat ani în care atât la Câmpul Românesc de la Hamilton – Canada, la Primul Forum al Jurnaliștilor de Pretutindeni (București-Bușteni), sau prin materialul “Societatea Românească Globală“, s-a luptat prin cele doua organizații Consiliul Româno-American și apoi prin Consiliul Mondial Român pentru promovarea acestei inițiative la nivelul instituțiilor statului, a clasei politice și a societății civile, încă nepregătită pentru o asemenea idee care părea de neconceput în acele momente.
Pe rând, s-a încercat conștientizarea administrațiilor Constantinescu, Iliescu, a primilor miniștri, a miniștrilor de externe, a altor factori guvernamentali și parlamentari asupra necesității asigurării unei reale reprezentări a întregii societăți românești.
Oameni ca Nicu Popa, Antonie Popescu, Smaranda Livescu, Rodica Bojariu, Daniela Soroș au participat la diverse întâlniri cu astfel de factori politici.
În cele din urmă, indiferent de cine și-a însușit paternitatea inițiativei, s-a ajuns la o formă de reprezentare parlamentară, deși alterată ca principiu.
Împreuna cu Nicu Popa, am insistat, am dezbătut, iar senatorul Titus Corlățean a fost deschis propunerilor CMR și a introdus în proiectul de lege pentru românii de pretutindeni, criterii pentru accelerarea acordării cetățeniei române pentru basarabeni, dar și înființarea pe lângă Parlamentul României a unui Consiliu Național al Românilor de Pretutindeni. Ca o paranteză, prima ediție a acestuia din urmă ar fi trebuit să se desfășoare anul acesta, pe 30 Noiembrie.
Din proiectul inițial al CMR, a mai rămas o propunere esențială neimplementată, înființarea unui Minister al Diasporei.
Din diverse motive (bănuiesc politice) a fost preferată jumătatea de măsură a unui ineficient și ultra politizat Departament pentru românii de pretutindeni care, în toate guvernările, a acționat mai ales ca instrument de propagandă politică și electorală.
La ultima mea discuție din 2013 cu ministrul de externe, Titus Corlățean mi-a spus că prefera formula unui minister pentru diasporă separat de Ministerul de Externe, așa cum era propurea CMR din programul “Societatea Românească Globală”.
Totuși, din alte considerente s-a ajuns la formula unui departament în cadrul Ministerului de Externe, condus de un ministru secretar de stat (Cristian David – PNL).
Recentele situații apărute cu ocazia votului pentru prezidențiale, au demonstrat că previziunea CMR privind exacerbarea situațiilor de criză cu care se va confrunta o diasporă în continuă creștere, au fost corecte. Tocmai de aceea devine evidentă urgentarea adoptării inițiativei înființării unui Minister al Diasporei capabil să administreze și să-și asigure rezolvarea problemelor în creștere ale unei diaspore în permanentă expansiune.
Iată că, senatorul Mircea Geoană, foarte familiar cu proiectul CMR “Societatea Românească Globală” încă din perioada când a ocupat funcția de Ambasador în Statele Unite și apoi de Ministru de Externe, lansează astăzi în spațiul public ideea înființării acestui Minister al Diasporei, dar și a unui Consiliu Național care “să lucreze de o manieră transinstituțională și transpartinică “.
În acest fel, după 13-14 ani de la avansarea propunerii de către CMR, există premize ca acest minister să devină realitate.
În proiectul CMR se sublinia ideea ca acest Minister al Diasporei să fie condus de persoane neangajate politic. Aici, apare diferența față de propunerea lui Mircea Geoană care se pare că rămâne prizonierul implicării politicului în gestionarea problemelor românilor de pretutindeni.
Personal, consider că societatea civilă ar trebui să înceapă să se organizeze și să-și caute personalitățile pe care să le propună la conducerea acestui posibil minister.
În opinia mea, există astfel de persoane și personalități în întreg spațiul românesc care activează de mult pentru o integrare a întregii societăți românești. Mă gândesc la Eugen Popescu, Dinu Gîndu, Antonie Popescu, George Simion, Pușa Becker, personalități basarabene sau din comunitățile din jurul granițelor, ca să numesc doar câțiva cu care am colaborat în decursul anilor în probleme de larg interes general.
Sigur, mai sunt activiști și prin diverse organizații din diaspora europeană, dar consider că aceștia au o viziune mai limitată, concentrată doar pe anumite realități regionale.
Aș sugera ca primă formă organizatorică un grup de inițiativă creat în jurul Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni, care, prin Romanian Global News, are și resursele de comunicare necesare.
Acest grup și-ar putea asuma sarcina de a demara discuții în spațiul public pentru selectarea preliminară a unor persoane capabile să facă parte din conducerea acestui minister și ar putea începe discuții exploratorii în toate mediile politice, solicitând acceptare propunerii senatorului Geoană de înființare a Ministerului Diasporei, cu amendamentele definite mai sus.

Mircea POPESCU
S.U.A.
m.popescu@sbcglobal.net

duminică, 16 noiembrie 2014

Impreuna cu veteranii si militarii din perioada razboiului rece

Astăzi, 15.11.2014, am fost invitatul KOVOM (Koude Oorlog Veteranen en Oud-Militairen) adică Veteranii și Vechii Militari din perioada Războiului Rece. Subiectul principal a fost tranziția de la Războiul Rece la Pacea Rece, și istoricul problemelor din zona Ucrainei. De asemenea, au fost conferite medalii. Președintele KOVOM, domnul M.P. van den Broeke, a pomenit despre prezența în sală a persoanei mele, unul dintre revoluționarii marcanți ai Revoluției din 1989 care a avut loc în România și membru al unei organizații a veteranilor din Revoluție (Acțiunea Civică Internațională a Veteranilor Revoluției) precum și a Consiliului Național al Societății Civile și al altor mișcări sociale.
Acțiunea s-a desfășurat într-o atmosferă relaxată, cu un prânz din bucătăria indiană.
Un succes total.

Viorel Ringhilescu
Presedinte al Asociatiei Romanilor din Olanda

marți, 11 noiembrie 2014

CONCURS INTERNAŢIONAL DE POEZIE

LUMINA PUBLISHING HOUSE, Stamford,  Connecticut, USA
LUMINA POETRY & LITERARY SOCIETY, Stamford,  CT, USA
ŞCOALA ROMANĂ, Stamford, CT, USA
LITERATURA SI ARTA , ziarul Uniunii Scriitorilor din RM
VOCEA UNIRII, Toronto, CANADA, http://voceaunirii.org/

 CONCURS INTERNAŢIONAL DE POEZIE

Concursul International de Poezie  patriotică şi nu numai “Dr. Nicholas Andronesco – Eternitatea” este  dedicat aniversarii a 97 de ani de la Re Unirea Basarabiei cu Patria România. Poeziile acceptate pot aparţine curentelor literare de la romantism la realism şi suprarealism; de la cunoaşterea empirică la cea postepistemologică.
Pot participa  elevi, studenţi, creatori de poezie  de toate vârstele din întreaga lume. Poeziile vor fi personale şi originale. Limbile de preferinţă în care se pot scrie poeziile sunt: română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană. Laureaţii concursului  vor fi premiaţi cu premii băneşti şi Diplome de Excelenţă. Ficare poezie va avea până la 30 de versuri. O antologie cu poeziile reprezentative  va fi editată şi publicată.  Se trimit 4 poezii şi o notă biografică, Curriculum Vitae,  până la 20 martie 2015 la următoarele adrese de email ale membrilor juriului: 

Nicholas Andronesco  -  poet, filosof, fizician, SUA              math.physics2@gmail.com, romanianschool@yahoo.com, scoala.romana@yahoo.com
Nicolae Dabija  - academician, poet, scriitor, editor, Rep.Moldova   n.dabija@gmail.com
Iacob Cazacu -Istrati- istoric, poet, publicist,  Canada                 iacob.cazacu@gmail.com

Vom ţine legătura cu toţi participanţii la acest concurs.

Vă dorim mult succes.

vineri, 7 noiembrie 2014

Mâna lui Băsescu? Cui i-a folosit bulibășeala de la ambasade?!

 Plouă pe internet cu articole împotriva celor vinovați de „disfuncționalitățile” petrecute la secțiile de vot din străinătate. În primele ore, am fost și eu indignat de cele întâmplate și, firește, am dat vina pe autorități, adică pe guvern. Pe Ponta și ai lui. Și m-am întrebat și eu, ca toată lumea: incapacitate managerială sau manevră ticăloasă, ca să-i împiedice pe alegători să voteze toți!

A apărut pe TV și vinovatul principal: Titus Corlățean! Șeful ambasadorilor noștri, ai ambasadorilor care, unii dintre ei, nu au reușit să facă față situației în ziua votului! Nu au reușit sau nu au vrut?!... La ordinul cui nu au vrut?!...

Oricum am da-o, principalii vinovați și suspecți sunt ambasadorii și Biroul Electoral Central!

Mai întâi ambasadorii!... Spui ambasadori, spui ministerul de externe. Spui ministerul de externe, spui guvern! Spui guvern, spui Victor Ponta! Nu?!...

Pe Titus Corlățean se vede de la o poștă că numai șmecheria nu-l dă afară din casă! Nu prea arată a diversionist, a organizator de cacealmale! N-a știut deloc să se apere! Cu chiu, cu vai, a rostit la un moment dat, monosilabic, detaliul care pe mine, unul, m-a luminat și vreau acum să-i luminez și eu pe alții!...

A zis ministrul de externe, ingenuu, ezitant și, din păcate, fără simțul relevanței, al esențialului, că pe ambasadori nu-i numește ministrul de externe sau primul ministru, ci președintele Țării, domnilor! Toți ambasadorii noștri sunt persoane care au fost selecționate, pregătite și numite de președintele Băsescu. Asta am uitat cu toții! Și Corlățean însuși nu și-a dat seama că aici trebuie să bată, să insiste, să accentueze!

Cine ar putea crede că putea Băsescu să scape ocazia de a-și pune măcar la cele mai importante ambasade oamenii săi, copiii săi, colegii săi, tovarășii săi de diversiuni, dedați la matrapazlîcuri, la combinații înșelătoare, la lovituri cu șapte mante?!...

După cum se vede, am uitat că ambasadorii l-au făcut pe Băsescu președinte în 2009?!  Ei au fost asul din mânecă cu care Băsescu a punctat letal pentru bietul Geoană!... Un astfel de ambasador, cel de la Paris, după realegerea lui Băsescu a fost făcut imediat ministru, ca răsplată pentru frauda electorală pe care a gospodărit-o cu atâta iscusință! Deci nu Corlățean, ci câțiva ambasadori ar trebui să-și dea demisia. Care? Asta ar trebui să stabilească cineva mai informat decât subsemnatul!

...Alt vinovat, Biroul Electoral Central. Nu cred că și-a schimbat componența după 2012?!  Este același BEC care l-a ajutat pe Băsescu cât a putut la ultimul referendum! Au alcătuit niște liste de votanți umflate, de parcă România s-ar afla din 1990 până acum într-un progres demografic constant și consistent, de au mărit în felul acesta cifra lui 50% plus 1 din numărul alegătorilor!

Tenacitatea cu care în ziua votului președintele BEC-ului a înfruntat evidența și gravitatea scandalului provocat ne obligă să ne întrebăm cine este președintele BEC-ului? Pot să pariez că i se vor găsi, la un control sumar al antecedentelor, motive serioase ca să stea sluj, sub ascultare oarbă, față de actualul președinte!... Precum judecătorii din Curtea Constituțională și alți judecători, o puzderie de inamovibili plantați de Băsescu! Vor trece ani buni până când va dispărea amprenta malefică a Băsescului din viața noastră politică! Îi va supraviețui chiar!

Îl cunosc bine pe Traian Băsescu sub acest aspect: al abilității de a ocoli legea, de a manipula, de a imagina lovituri pe la spatele adversarului. Aduceți-vă aminte de apelul său, către alegători, să nu se prezinte la vot! Unic în istoria politică a planetei! De atunci îl cred în stare de orice!

Oricum, îi îndemn pe cei ce se vor îndoi de buna mea credință să aplice regula cea mai simplă din criminalistică, dar și din viață: cui folosește? Cui prodest? Cui îi folosește scandalul iscat în toată țara, nu numai în diaspora?!

Oricât de tolomac ar fi Ponta sau consilierii săi  – și nu duce lipsă de astfel de consilieri, nu le putea trece prin cap să facă o asemenea manevră prin care ar fi deturnat cel mult câteva mii de voturi! În procente, sub acel 0,1% obținut de bietul Funar! O nimica toată ar fi avut de câștigat de pe urma haosului creat, de pe urma „hoției”!
Dar de pierdut, ce mult aveau de pierdut și chiar au pierdut! Era imposibil să nu-și dea seama că o asemenea manevră este sinucigașă!...

De când lumea, suspect de crimă este cel care  a avut de tras cele mai mari foloase de pe urma producerii crimei!...

Fiecare dintre cititorii acestor rânduri să tragă concluziile sale! Eu v-am propus numai premizele! Sunt cumva incorecte?!...

***

...Cele de mai sus nu sunt o pledoarie pro Ponta! Am publicat pe site-ul meu zeci de texte anti-Ponta!

Ci sunt expresia neputinței mele de a asista neutru, indiferent, la escrocheriile politice ale unor pezevenghi! Băsescu este unul dintre politicienii, destul de mulți, pe care i-am dezavuat public cu toate argumentele necesare. O mai fac o dată! Am devenit dependent de minciunile lor!...

Am văzut și pe Net cum au reacționat o mulțime de oameni, tineri îndeosebi, cinstiți, onești, în mod vizibil incapabili de a imagina machiaverlîcurile lui Băsescu, individul uns cu toate alifiile care să-l facă cu neputință de a fi apucat, prins de ceafă și dat cu el de pământ! Îl cunosc foarte bine! Este din speța indivizilor – o mai spun o dată!, capabili de orice!

Nu vă lăsați prostiți! Nu-i faceți, prin credulitatea omului cinstit, nu-i faceți jocul atât de parșiv cu care v-a îmbrobodit de atâtea ori! Pentru ce s-a întâmplat la ambasade există un singur vinovat, a cărui minte stă numai la minciuni și diversiuni! E talentul său! Singura competență pe care o are!...

Închei cu o întrebare: de ce, când a candidat pentru Parlament, în 1990, 1992 și 1996, Băsescu nu a candidat niciodată la Constanța? Simplu: pentru că la Constanța îl cunoaște lumea câte parale face!...

Întâmplător, din Constanța sunt și eu!... Și cam știu despre ce vorbesc în cazul de față!


Ion Coja

6 noiembrie 2014