luni, 19 decembrie 2016

Modificarea Legii Electorale, pe scurt


In urma semnalului pe care l-am tras privind lipsa de reprezentare a romanilor din Harghita si a ignorarii de catre Parlament a unui proiectului legislativ pe aceasta tema elaborat inca din 2011, am primit emailuri prin care se arata disponibilitatea unor grupuri romanesti de a intreprinde impreuna masuri concrete pentru promovarea acestor modificari.
Dupa Anul Nou, voi propune celor interesati un plan de actiune, mai ales ca din luna Februarie intentionez sa ajung la Bucuresti pentru a tatona disponibilitatea diverselor cercuri politice parlamentare de a analiza modificarile propuse pentru Legea Electorala.
Rog organizatiile societatii civile, persoanele si reprezentantii partidelor politice interesate pentru dialog si actiune pe aceasta tema,sa-mi trimita propuneri pe e-mailul personal (momentan). In cateva zile sper sa avem un mediu de comunicare mai adecvat.
Propunerile de imbunatatire ale Legii Electorale se refera atat la dreptul organizatiilor societatii civile de a fi considerate "competitori electorali" cat si la asigurarea unor locuri speciale in Parlamentul Romaniei pentru cetatenii romani din Basarabia, mai ales in contextul unui presedinte pro-rus si anti-unionist la Chisinau.

Mircea Popescu
16 Decembrie 2016


Datorita Art. 62(2) din Constitutia Romaniei, care prevede o anomalie neintalnita in alte Constitutii nationale, actuala Lege Electorala, prin asigurarea unor locuri neeligibile pentru organizatiile minoritatilor, creeaza o discriminare pentru populatia majoritara romaneasca, careia nu-i este acordata aceeasi calitate de “competitor electoral”.
Pana la eventuala eliminare a acestui Art 62(2) din Constitutie, se propun urmatoarele amendamente minimale ale Legii Electorale:
 1. Redefinirea notiunii de “competitor electoral” din Art 2(p) pentru extinderea ei la nivelul intregii societati romanesti, dupa cum urmeaza: competitori electorali– partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile legal constituite ale cetatenilor romani din tara si din afara granitelor Romaniei care înaintează propuneri de candidatură, precum şi candidaţii independenti;
Este recomandabila neaprobarea statutului de competitor electoral pentru partidele etnice, inclusiv regionale gen Partidul Moldovenilor, Aromanilor, etc, care nu actioneaza in interes general, ci doar in interesul particular al unor grupuri, prin aceasta promovand scindarea poporului roman si deschizand poarta discriminarilor, inclusiv a tendintelor secesioniste.
2. Realizarea unei reprezentari parlamentare mixte, atat politica cat si directa a societatii civile prin repartizarea unui procentaj de pana la 20% locuri parlamentare (max 60) pentru organizatiile legal constituite ale societatii civile:

   • 40% – organizatii din tara – max 24 locuri – nu senatori
   • 15% – minoritati avand mai mult de 100.000 membri – max.9 locuri – nu senatori
   • 40% – Circumscriptia 43-Diaspora – max.24 locuri din care 4 senatori
     a) 25% – organizatii Basarabia si zonele limitrofe – max. 15 locuri
     b) 15% – organizatii Diaspora – max. 9 locuri
Nota: Componenta civica parlamentara are un rol regulator si de monitorizare
3. Aplicarea unui set de reglementari pentru Circumscriptia 43-Diaspora:

    a) Competitorii electorali care pot inainta propuneri de candidatura pentru Circumscriptia 43-Diaspora sunt organizaţiile legal constituite ale romanilor cu domiciliul inafara granitelor Romaniei, aliantele acestor organizatii, precum si candidatii independenti.
    b) Partidele si/sau aliantele politice nu pot propune candidaturi si nu pot sustine competitori electorali pentru Circumscriptia 43-Diaspora.
    c) Pentru Camera Deputatilor, candidatul trebuie sa aiba domiciliul in afara granitelor Romaniei de 5 ani continuu si contiguu cu data depunerii candidaturii.
    d) Pentru Senat, candidatul trebuie sa aiba domiciliul in afara granitelor Romaniei de 7 ani continuu si contiguu cu data depunerii candidaturii.
Nota: O organizatie pro-unionista basarabeana avandu-si reprezentanti in Parlamentul va putea influenta perceptia si mentalitatea basarabenilor, realizandu-se premizele creeri unei mase critice pro-unioniste nationale si se realizeaza o tranzitie spre un simbolic “Parlament Reintregit”.

A se vedea si:                                                                                 
1.Propuneri Alegeri
2.Parlament Mixt
3.Proiect Legislativ