vineri, 22 noiembrie 2013

MIZERIA POLITICĂ

Exportul mizeriei politice

Ieşirile politice murdare în spaţiul public întinează, şi actul politic, şi pe politician. Luaţi o pauză şi curăţaţi closetul public politic!
La nici o zi după ce scriam aceste rânduri, în presa americană, apărea un articol “Democraţii intenţionează să foloseasca comentariile lui Chris Christie împotriva republicanilor“, în care era subliniată strategia democraţilor americani pentru a contracara scăderea dramatică în sondaje a lui Obama şi, implicit, a şanselor în alegeri ale candidaţilor democraţi care i-au susţinut impunerea unei reforme a sanătăţii nedorită de majoritatea populației americane. (Chris Christie este guvernatorul republican al statului New Jersey, care conduce în preferințe la nominalizarea pentru alegerile prezidențiale din partea republicanilor).
Dece am adus în lumină acest articol? Pentru că, aşa cum spuneam în rândurile de mai sus, divergențele din sânul unui partid sunt scoase în spaţiul public oferind muniţie adversarilor politici.
Privind la scena politică din România, se constată aceeaşi situaţie în care publicul este silit să asiste la scandaluri, la mahalagism, la crearea unei stări de instabilitate politică şi, implicit, de dezbinare socială, cu repercusiuni în planul imaginii externe a ţării.
Politicienii, în scădere de popularitate sau porniţi la vânătoare de voturi, recurg la limbaje suburbane, la reglări de conturi în faţa unui public saturat de astfel de atitudini nedemne.
Publicul se simte trădat în aşteptări şi confuz în ceea ce priveşte viitorul unui stat în care conducerea politică se luptă pentru păstrarea unor privilegii, dar foarte puţin pentru crearea unor politici reale de dezvoltare economică şi socială concomitent cu apărarea interesului naţional.
Partidele coaliţiei de la putere, văzându-se cu sacii în căruţă, nu ştiu cum să-şi risipească mai bine zestrea electorală, adâncindu-se în scandaluri publice care dezvăluie totala lor lipsă de coeziune cauzată de diferenţele doctrinare, dar şi de ambiţii sau interese personale.
Iar divergenţele acestei alianţe de conjunctură se manifestâ prin declaraţii publice murdare şi contradictorii, prin bâlbâieli în administrarea coerentă a ţării, prin lipsa de comunicare eficientă cu populaţia şi, în cele din urmă, cu pierderea credibilităţii.
Pe partea dreaptă a eşichierului politic, diferite grupuscule politice se bat cu pumnii în piept pentru “unificarea dreptei”. În jurul cui? Aţi ghicit, în jurul lor, a fiecăruia în parte, dar fiecare având ca pivot un anume personaj privit de aceştia ca un Dumnezeu, nu izbăvitor, ci ajutător.
Şi pentru a reuşi “unificarea”, liderii deloc carismatici îşi împroaşcă competitorii de dreapta, în văzul publicului, cu cele mai pipărate adjective.
Cred cumva aceşti indivizi, autointitulaţi de dreapta, că prin etalarea publică a mizeriei lor morale în locul dezbaterile capabile să clarifice diferenţele de interpretări doctrinare, pot consolida dreapta politică?
Şi peste această întreagă colcăială de interese de grup, tronează, desigur tot în văzul public, un preşedinte angrenat pe ultima sută de metri în aranjamente care au ca scop asigurarea bunăstarii post-prezidenţiale a familiei şi consolidarea anturajului său politic imediat.
Dacă aceasta-i situaţia internă, poate pe plan extern, politicienii ţin totuşi seama de interesele naţionale?
Poate murdăria politică din interior rămâne în interior, iar în exterior se prezintă aspectele care sunt capabile să plaseze România pe un loc care să-i dea şanse să-şi susţină cu autoritate şi demnitate o politică proprie naţională?
Ei bine, slabe speranţe.
Într-adevăr, acest lucru se vede prin scandalul intern exportat la Bruxelles prin care pigmeii politici, interesaţi doar pentru apărarea grupurilor lor de interese, dau de pământ cu orice fel de interese ale ţării şi terfelesc însăşi imaginea statului roman, de care nici nu le pasă şi pe care nici nu vor să-l apere.
Indiferenţa faţă de destinul naţional merge până acolo încât se lanseaza şi se susţine public, începând cu cel mai înalt funcţionar al statului român, preşedintele, necesitatea renunţării la atributele de suveranitate naţională pentru întărirea UE ca entitate suprastatală cu prerogative de a decide destinul românesc.
Iar ca tacâmul să fie complet, se promovează ideea menţinerii stării de secesiune a ţării prin formula “un popor, doua state”.
Curând se vor desfăşura alegerile europarlamentare.
Deja se vehiculează tot felul de liste ale partidelor politice care-i promovează pe locurile eligibile pe aceeaşi indivizi care prin atitudinea lor au făcut ca România să fie arătată cu degetul şi să fie pusă la colţ în genunchi, pe coji de nuci.
Şi chiar dacă pe aceste liste mai apar şi câţiva politicieni cu demnitate, aşa cum un măr putred reuşeşte să strice toate merele din coş, la fel şi candidaţii nedemni distrug credibilitatea întregii liste.
Iar când ai un coş cu mere stricate, îl arunci la porci.
Oare listele cu candidaţi “stricaţi” nu trebuie şi ele sa fie aruncate, să fie respinse de electorat?
Dar, cine sunt aceşti candidaţi nedemni?
Sunt aceia pe care românii deja îi cunosc, cei care au împrăştiat murdăria politică românească în întreaga Europă.
Oare, poporul român îi va vota tot pe aceeași indivizi obișnuiți să ducă murdăria politichiei dâmbovițene la Bruxelles pentru a o răsturna pe culoarele Parlamentului European și pentru a umple cu miasmele urât mirositoare întreg spațiul european?
Sau poate, societatea românească se va trezi pentru a-şi alcătui propriile liste astfel încât aleşii săi să reprezinte cu adevărat interesele Națiunii și ale României, într-un mod demn?
Sigur, se poate pune întrebarea, cine sunt eu să arăt cu degetul spre bucătăriile politice ale partidelor şi cu ce drept îmi permit să le critic folosind tocmai adjectivele aduse în spaţiul public de liderii politici?
Răspunsul este unul singur, eu sunt parte a PUBLICULUI sătul de mascaradă şi circ, publicul care doreşte altceva pentru naţiunea română, publicul care doreşte o altfel de Românie.
Iar retorica folosită are ca scop aducerea cu picioarele pe pământ a respectivilor politicieni, punându-le în faţă o oglindă pentru a-şi vedea urâţenia politicii lor.

Mircea POPESCU
m.popescu@sbcglobal.net

11 comentarii:

  1. Mizeria politica este mizeria umana! Mizeria este produsa de calitatea oamenilor si nu se gaseste numai in politica - o vedem zi de zi pe strada, in mijlocele de transport in comun, in scoli, in tribunale, peste tot.
    Avem mari probleme cu educatia - acolo trebuie sa umblam urgent, daca vrem sa ne emancipam tara. Pana la urma Basescu este un exponent real al romanilor majoritari. Adica al celor care declara, cu seninatate, ca si ei ar fi procedat la fel ca Basescu in cumpararea celor 291 ha!...
    Dupa cum se vede, conceptul fanariot al imbogatirii celui care conduce, in detrimentul majoritatii a fost incetatenit pentru multe veacuri!...

    Marin Gheorghe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tovarase ciumpalac, pana la contractul cu pricina, sute de indivizi au mai luat credite de peste 1 milion de euro si nimeni nu s-a suparat si nu s-a infiintat comisie parliamentara.Iar contractul de vanzare-cumparare este perfect legal. Daca asta e imbogatire, cu cateva milioane de euroi ...esti dus cu pluta ciumpi. Banii respectivi sunt bani de buzunar pentru multi indivizi certati cu legea si votati pe nerasuflate de tot felul de ageamii pe mici si bere proasta.Marile fraude bancare gen BANCOREX cine le-a orchestrat ? Cine a vandut pe nimic sidexul? Cine a amanetat bogatiile si resursele minerale ale tarii pr nimic? Cine a vandut pe nimic zona din jurul Insulei Serpilor? Dar bechtel cine l-o fi semnat oare ? si atatea altele......

      Ștergere
    2. as completa, cu respectul cuvenit, ultima fraza, ....si de multe veacuri! singura chestiune pentru noi este idila pe care o traim sub ramasitele comunismului triumfator; asta ne face speciali, ne inchide toate drumurile si ne lasa, pe majoritatea, inerti. Asociata cu dorinta de inavutire, chemarea spre tradare nationala a liderilor nostrii ne ucide ultima speranta. In acest context, nu vedem clar ce-i de facut, suntem manipulati cu nonsalanta si obraznicie iar credulitatea inca face victime. Asta-i mizeria "nationala", adica precum la noi la nimeni!

      Ștergere
  2. Superb , d-le Popescu ... :)) Din fericire , e plin peisajul de analisti priceputi ca dvs . :)) Rezultatul ?! Gloata voteaza mereu si mereu promisiuni electorale desantate , contra pomeni electorale imediate ( mici , bere , pungi , brichete , galeti , pelerine , 50 lei , peste oceanic inghetat samd ) si nu cu capul , ci cu dosul . Vorbim mult , poate bine uneori , dar cand trecem la fapte e jale , faptele nu se pupa cu vorbele . Si atunci ??? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent articol!
    Sunt sceptic in ce priveste ecoul acestuia in randul electoratului din societatea romanesaca (cel putin deocamdata).
    Domnule Popescu,va mai asteptam!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vede-ti,dumneavoastra d-le Popescu, retorica folosita pentru "aducerea cu picioarele pe pamant a respectivilor politicieni " o auzim de peste 20 de ani si este foarte paguboasa. Bine spune d-l Marin,"mizeria politica este mizeria umana" ce colcaie peste tot in tarisoara noastra .Daca nu vom intelege ca curatenia trebuia sa inceapa cu noi cu fiecare si vom arata permanent cu degetul numai spre guvernanti vom continua inca multi zeci de ani doar sa ne vaicarim (ca asta stim cel mai bine sa facem) Ma indoiesc ca nu stiti ca nu guvernul sau parlamantul face hoti,tradatori,terfelitori,"stricati" ;acestia sunt nascuti ,educati,invatati,tolerati ,mai intai,de mamica .Si atunci ,de unde sa luam altii mai buni ? Poate sa-i importam ,dar si pe afara a scazut drastic calitatea oamenilor. Eu cred ca singura solutie este sa ne apucam fiecare de curatenie ;mai intai in casa,apoi in blocul si pe strada noastra,sa tragem de maneca pe cei din casa ,pe rude,pe prieteni,pe vecini,sa-si reconstruiasca mentalitatea,sa invete si sa capete atitudini civice si justitiare,sa-si formeze o educatie patriotica si mai ales politica, asa cum au toate popoarele civilizate.Trebuie sa iesim din lasitate si ipocrizie,sa renuntam la prostia ca e democratie si face fiecare ce vrea. Trebuie sa mergem la vot,la miting ,la intalnirile cu edilii,sa facem presiuni asupra primarului,consiliului,parlamentarului pentru a rezolva problemele urbei.Critica adusa guvernantilor nu face decat sa ascunda in spatele ei milioane de oameni carora nu le place munca,educatia si curatenia,nu-si platesc impozitele ,taxele si contrbutiile "jefuind"banii bunilor platnici,care sunt din ce in ce mai putini;nu-si educa copii,nu lucreaza pamantul, pretinzand ca guvernantii sa faca totul in locul lor si ei sa stea cu mana intinsa si sa pacaleasca statul .Nu mai imi spuneti ca nu sunt toti asa,ca toti vedem cum creste infernal numarul lor.Va-ti intrebat vreodata ce are in suflet un om care plateste toata viata darile ,cu responsabilitate ,nu a primit niciodata un ajutor si vede cum 70% din vecinii sai primesc ajutor de incalzire,ajutor UE,ajutor social,bilete si facilitati in statiuni,merg la spitale sau vin acasa cu medicamente gratuite chia daca nu au platit niciodata contributia .Eu nu am sa inteleg niciodata de ce va este frica sa aratati marile ,imensele carente ale poporului ! Nu parlamentul sau guvernul face poporul ci poporul le "face"pe acestea.La asa popor asa politicieni ! Gh. Stanciu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Stanciu,
      Eu nu minimalizez defectele pe care le semnalati. Fiti convins ca le vad cel putin la fel de bine, cu atat mai mult cu cat am si termini de comparatie.
      Pe blogul meu http://mipopescu.wordpress.com am ridicat diferite probleme sociale, politice nationale carora le-am suferat si solutii, in speranta ca oamenii pot trage niste concluzii. Cu alte cuvinte, sper sa fie un mediu care sa ajute la educarea civica suplimentara.
      In opinia mea, lacunele pe care le semnalati se datoreaza tocmai lipsei de educatie civica a romanilor.
      Probabil, doar puterea exemplului unor grupari sau organizatii bazate pe principii, nu pe interese partizane, mai ramane sa suplineasca lipsa acestei educatii civice pe care ar trebui sa o faca niste educatori devotati ai neamului.
      Personal, consider ca societatea civila, ca factor de echilibru si control national si social, trebuie sa devina un partener activ al dialogului social pentru a ajuta si completa actul guvernarii, ferindu-l astfel de derapaje.

      Ștergere
  5. L-am vazut pe Basescu si in acesta seara - acelasi smecher, acelasi tupeist, acelasi grobian! ...Imi vine sa merg la Cotroceni si sa arunc cu pietre!...
    Cum am putut sa alegem in fruntea tarii pe un asemenea nenorocit?

    RăspundețiȘtergere
  6. Toate guvernarile de dupa 22 dec 1989 au fost mai ceva decat fanariotii si au jefuit salbatic Romania.A da vin numia pe unul sau altul arata o gandire rudimentara, de gaga si rea vointa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doar solutia Chinei mai poate salva Romania...Adica familia coruptului sa plateasca glontul...Dar cred ca e prea tarziu si pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. La noi nu est ca in China, aici se folosesc gloante oarbe.

    RăspundețiȘtergere