duminică, 9 februarie 2014

CONTROL CIVIC asupra POLITICULUI


8 Februarie 2014

Control Civic

Evoluţiile de pe scena politică românească din ultimul an arată o asimetrie primejdioasă politică care necesită găsirea unor soluţii urgente de restabilire a echilibrului cu ajutorul societăţii civile. Iar acest echilibru se poate realiza printr-o formă asociativă a societăţii civile capabilă să controleze posibilele derapaje ale unei puteri politice rămasă fără o frână eficientă din partea opoziţiei politice. Într-adevăr, după cum arată spectrul politic românesc, se conturează deja o singură forţă politică dominantă, mă refer la PSD împreună cu sateliţii săi.
Practic, celelalte partide rămase doar cu numele şi cu un număr mult redus de membri şi de influenţă sau noile partide înfiinţate pentru a pescui în apele tulburi ale frustrării populare, contează din ce în ce mai puţin. Dintre multiplele cauze ale unei opoziţii slabe, se pot enumera: fărâmiţarea, lipsa structurilor organizatorice, lipsa de coerenţă ideologică, adâncirea în mlaştina corupţiei, lipsa de moralitate sau mesajele populiste fără credibilitate de care populaţia este deja sătulă.

PDL, fostul partid prezidenţial al puterii care s-a format prin adunarea ilogică a unor politicieni de mică anvergură în jurul "gărzii politice" a preşedintelui, este exemplul cel mai concludent de decădere morală, implicit politică. La primele semne de pierdere a popularităţii, această adunătură de oportunişti a început să se împrăştie prin diferite alte formaţiuni, aşa cum s-a întâmplat cândva şi cu PNŢCD.
Când compromiterea a fost totală, grupul central format din "oamenii preşedintelui", văzut de populaţie ca un grup corupt legat printr-o reţea de interese personale, a decis schimbarea "culorii" din PDL în PMP într-o încercare disperată pentru "a se pierde urma" şi pentru a da senzaţia de reformă. De fapt, "aceeaşi Marie, cu altă pălărie".

Este imaginea degringoladei şi eşecului total al unui partid care a navigat verbal de la stânga spre dreapta, afişând o falsă ideologie de dreapta pentru a beneficia de suport extern pentru menţinerea puterii politice interne. Şi acest suport, manifestat printr-un veritabil trafic politic extern de influenţă, a adus mari prejudicii României prin intervenţii inadmisibile în politica internă a ţării, adică prin ştirbirea prerogativelor de suveranitate naţională.

Din punctul de vedere al concurenţei politice, atomizarea opoziţiei politice creează un adevărat vid, existând marele pericol ca PSD, rămas singurul partid politic românesc puternic actual, să-şi poată impune voinţa şi să poată decide discreţionar asupra tuturor aspectelor vieţii politice, economice şi sociale. Cu nişte partide politice minore incapabile să facă opoziţie, puterea nu va putea fi controlată politic pentru o lungă perioadă de timp.
În acelaşi timp, societatea civilă este, prin însăşi natura sa, extrem de volatilă la capitolul disciplină organizatorică, este sfâşiată de conflicte şi ambiţii de grup sau personale neputând nici ea să exercite un rol de control social eficient.

Aşa cum am mai afirmat şi cum pare să confirme actuala evoluţie politică, doar o societate civilă organizată poate umple vidul creat de fărâmiţarea până la anihilare a opoziţiei politice. În acest fel, s-ar creea suficient timp pentru regruparea unei opoziţii politice astfel încât echilibrul politic să se poată reface sub "arbitrajul" societăţii civile.
Pentru aceasta, este necesar să se ceară şi să se obţină modificarea Legii Electorale pentru a permite societăţii civile să acceadă în parlamentul naţional. Şi, acest demers ar trebui înţeles şi sprijinit de partidele care doresc să renască în această perioadă de graţie pe care controlul civic parlamentar le-o poate oferi.

 Dar până atunci, societatea civilă trebuie să-şi arate potenţialul prin participarea la alegerile europarlamentare prin lista sa de candidaţi proprii. Este un exerciţiu necesar ca să trezească nişte speranţe în rândul populaţiei şi să atragă atenţia politicului asupra forţei ignorate a unei societăţi civile organizate.

Mircea Popescu
http://mipopescu.wordpress.com
m.popescu@sbcglobal.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu