joi, 3 noiembrie 2016

Comunicatul societății civile privind turul doi al alegerilor din Basarabia

După cum se știe, la alegerile din Basarabia pentru desemnarea președintelui, reprezentantul curentului pro-rusesc, Igor Dodon a obținut cu circa 10% mai multe voturi decât Maia Sandu, reprezentanta segmentului pro-românesc și proeuropean, dar insuficiente pentru câștigarea funcției prezidențiale din primul tur.
Astăzi, când Basarabia poate aluneca definitiv pe orbita Rusiei prin victoria lui Igor Dodon, considerăm că pentru basarabeni, Maia Sandu este singura soluție pentru a împiedica Basarabia să se întoarcă spre trecutul de simplă gubernie, în care destinul i-a fost dictat de Moscova.
Desigur, este o problema de conștiință a fiecăruia atât față de Basarabia cât, mai ales, față de soarta generațiilor viitoare.
Dacă în primul tur nu s-a găsit înțelegerea necesară pentru coagularea unei forțe politice unice pro-europene și pro-românești, iar tineretul, principalul beneficiar al viitorului european și românesc a avut o prezență extrem de scăzută, acum trebuie să prevaleze înțelepciunea politică.
Exemplul pe care partidele politice vor înțelege să-l dea populației nehotărâte, prin unirea forțelor în fața primejdiei care pândește Basarabia, constituie unul dintre elementele decisive pentru victoria împotriva cursului spre Kremlin.
Pe de altă parte, nu este niciun secret că rezultatul acestor alegeri stă în mâinile tinerilor, care prin votul lor își vor defini viitorul, care este al alor, nu al generației care continuă să trăiască cu nostalgiile trecutului sovietic și cu mentalitatea anti-românească.
Desigur, sunt niște alegeri care nu au în prim plan unirea. Dar unirea, se poate înfăptui doar prin scoaterea definitivă a Basarabiei de pe orbita Rusiei, acolo unde vrea s-o ancoreze Igor Dodon.
De aceea, organizațiile românilor de pretutindeni semnatare îi îndeamnă pe românii-basarabeni, pe cetățenii români din Basarabia, precum și pe membrii și simpatizanții săi, să se prezinte în număr mare în turul doi, pentru a o vota pe Maia Sandu, candidatul care, prin victoria sa, poate să stabilizeze situația țării și poate semnala comunității internaționale intrarea definitivă pe făgașul european și românesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu