miercuri, 28 noiembrie 2012

La prieteni


           De mult, încă din vara lui 2009, de când abia se încheiase la Mangalia întâlnirea cu mulți - dar nu toți - ziariștii români din diasporă, voiam să mă revăd cu ei pentru că multe, foarte multe teme rămăseseră nevorbite, nepuse lucrurile la locul lor, nehotărît în clar viitorul acestei superbe adunări de minți și condeie românești.
          Au trecut anii și odată n-am putut eu din nu mai știu ce motiv, altădată a fost prea departe, dar iată că anul acesta, deși nu s-a mai întâmplat la locul tradițional - la Mangalia și nici în anotimpul tradițional – vara, doamna Lelia Oanță și domnul Sorin Stanciu reprezentanții Guvernului României au invitat ziariștii români din lume și de acasă la o ”șezătoare” de trei zile în elegantul complex Alexander din București. Mulți , puțini, câți au putut veni din Europa, din Americi, din coastele Africii sau ale Asiei – doar Australia a lipsit acum – stăturăm românii și ne sfătuirăm cum să fie bine ca să nu fie rău.
          Le-am spus și eu câteva vorbe de la masa de din față unde m-au invitat organizatorii, câteva cuvinte despre Ordinul Ziariștilor;  mulți știau  iar unii chiar erau purtători din 2009. Am lăsat apoi prezidiul să-și facă treaba de conducere și concentrare a discuțiilor și m-am retras ca să pot avea cât mai multe întâlniri ”bilaterale sau trilaterale” cu doamne și domni dintre cei care ei înșiși au dorit să mă cunoască pe mine și prietenii cu care venisem Dr.Ioan Popa și prof.Dan Sulugiuc .
Noi am adus de fapt și niște cărți despre România, Basarabia și Transnistria , despre Mecanismele puterii și  câteva de poezie. Autorii erau Ioan Popa, Luiza Popa și Violeta Miron.   Cărțile deschid inimile și dragul de vorbă. Așa ne-am făcut prieteni noi. Așa sperăm să ne mai facem prieteni dintre cei care în tihna casei lor ne vor citi, comenta și poate cita. Așteptăm reacții în jurnalele lor.
          Mi-a facut plăcere să primesc un ziar din Atena și vești de la familia Diaconu prin amabilitatea doamnei Veronica Todor, să mă întâlnesc la o cafea cu familia Smaranda și Lucian Livescu din Atlanta, cu doamnele  Daiana Maties din Stuttgart  , Ionela van Rees-Zota din Nὔrnberg, cu domnii Romulus Popescu din Milano, Viorel Baetu din Mömbris,  dr.Vasile Șoimaru din Chișinău și Nicolae Toma din Cernăuți. Și cu mulți, mulți alți prieteni de acum și mai de demult.     
          Cea mai importantă lucrare care s-a pus la cale aici, la București, cred că a fost hotărîrea de a se crea un comitet de pregătire a viitoarelor astfel de întâlniri sub sloganul ”Hai acasă”,  format din reprezentanți ai mai multor comunități de români,  pe criterii geografice și de reprezentativitate. La fel de important mi se pare că mulți dintre colegii jurnaliști se arătau interesați de invitația făcută de DD Glăvan, noul președinte al UZP, de a deveni membri ai organizației noastre și de a crea filiale în țările lor de adopție. Să fie într-un ceas bun!
          Am înțeles că întâlnirea din 2013 va avea loc în august la Mangalia, cel puțin așa au promis organizatorii și au votat invitații. Să ne ajute Dumnezeu!
Prof.dr.Mihai Miron ,
Superior al Ordinului Ziariștilor
25.11.2012                                               uzp_mm@yahoo.fr 

3 comentarii:

 1. Ziaristi romani din toata lumea - mai priviti si catre poporul roman!Nu-l lasati prada coruptilor, hotilor si analfabetilor bogati!
  Ionel Sava, invatator

  RăspundețiȘtergere
 2. adunătura portocalie devenită imaculată peste noapte conştientizează că ziua adevărului se apropie şi odată cu ea şi ziua judecăţii.

  RăspundețiȘtergere
 3. CARE PORTOCALII?35% SUNT LA U.S.L.SI O SA-I VOTAM LA 4 MAINI CU OCHII INCHISI,STANGUL PE TOBA,CU GANDUL LA PATRIE!

  RăspundețiȘtergere