miercuri, 5 februarie 2014

NECESITATEA EUROPARLAMENTARILOR SOCIETATII CIVILE

Doamnelor, domnilor,

Am mai afirmat ca societatea civila are nevoie de candidati atat la europarlamentare cat si la urmatoarele alegeri pentru Parlamentul Romaniei.
Este suficient sa ne uitam la calitatea actualilor parlamentari si europarlamentari romani ca sa intelegem ca fara o prezenta a parlamentarilor societati civile, lucrurile pentru Romania nu pot evolua intr-o directie ascendenta nici din punct de vedere national, nici economic, nici social.

Cele doua parlamente, european si national sunt insa diferite din punctul de vedere al abordarilor si ar trebui ca viitorii candidati pentru europarlamentare sa se fereasca de a face confuzii regretabile.
Spun asta, deoarece am constat ca in platformele electorale ale unor candidati independenti, subiecte care tin de administrarea interna, sunt propuse pentru a fi prezentate in cadrul activitatilor din Parlamentul European.
Ori, acolo europarlamentarii romani au datoria de a propune si de a urmari realizarea unor initiative care sa permita Romaniei sa-si vada promovat interesul national pas cu pas.
Acesti europarlamentari romani devin niste ambasadori ai tarii si ai poporului roman, nu niste reprezentanti certareti ai partidelor.

Confuzia ca problemele interne pot si trebuie rezolvate in cadrul UE prin extinderea pe plan international al scandalului politic, au adus Romaniei un prejudiciu imens, greu de reparat.
O cauza evidenta este calitatea sub orice critica a celor care trimisi sa reprezinte interesele nationale au inteles sa reprezinte exclusiv interesele partidelor si ale "familiilor" politice.
Listele de candidati propusi de partide in trecut, ca si in aceasta campanie electorala, cuprind persoane necunoscute, persoane lipsite de elementare cunostinte politice, persoane neimplicate in activitati publice semnificative sau de interes national, de cele mai multe ori, persoane recompensate pentru "calitatea" de rude sau de donori pentru partide.
Sunt liste care confirma nepotismul, deci neprofesionalismul si coruptia.

Este oare de mirare ca, avand asemenea "ambasadori", Romania nu reuseste sa se impuna pe plan international, nu reuseste de ani de zile sa fie scoasa din coada "clasamentului" subiectiv pe care l-au inventat altii pentru a ne tine la periferia tarilor din "lumea buna"?

In aceste conditii, Consiliul National al Societatii Civile are intr-adevar datoria sa-si alcatuiasca o lista proprie de candidati valabili care sa contracareze nepotismul, lichelismul si, s-o spunem cinstit, lipsa de interes pentru apararea interesului national al candidatilor partidelor politice.
Voi reveni cu o serie de argumente si propuneri concrete pentru realizarea unei platforme care sper sa-i ajute pe potentialii candidati sa-si modeleze programele individuale astfel incat sa reuseasca sa-i determine pe alegatori sa inteleaga caror candidati sa le acorde votul.

 Mircea Popescu
5 Februarie 2014
m.popescu@sbcglobal.net
http://mipopescu.wordpress.com

P.S. Atentie la numele de "Consiliu National" care inteleg ca, in conformitate cu OG 26/2000, n-ar mai avea dreptul legal sa-l poarte.

3 comentarii:

  1. Este exact ceea ce am mai scris in cateva randuri, anul trecut, tot pe blogul SCMD: oadata ajunsi europarlamentari, romanii trebuie sa fie o echipa unitara, nu sa se sfasie intre ei in plenul PE!... Europarlamentarii trebuie sa nu se mai amestece in certurile de partid din tara ci sa sustina interesul general al Roaniei, viv a vis de celelalte state europene.
    Dar, pentru asta, trebuie sa ai o anumita cultura politica si nu numai.
    Ovidiu Stan

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi prea frumos sa avem europarlamentari si din partea societatii civile! Societatea civila romaneasca este sublima dar lipseste cu desavarsire, vorba lui nenea Iancu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca, asa cum isi exprima ingrijorarea un coleg de al nostru care a pus pusca in cui, daca pe lista de candidati a Societatii Civile vor fi incluse personalitati cel puti la fel de valoroase ca cele propuse de PSD, PNL si opozitia controlata de Basescu, atunci am convingerea ca romanii vor vota masiv si aceasta lista. Fie si numai din dorinta, justificata, de a taxa punerea sau promovarea in posturi publice a unor incompetenti sau unor penali.
    Ar fi si o premiera europeana.
    Doamne ajuta Romania!
    Col. Constantin T.

    RăspundețiȘtergere