vineri, 22 mai 2015

Cuvântul adevărat este cel mai mare Adevăr şi Jurământ - Iacob C. Istrati

Vă scriu la toţi nu prea târziu...
Din voia Domnului, cu permisiunea familiei Vieru, dintr-o iniţiativă frumoasă, de a inaugura un cenaclu la Toronto,  cu sprijinul şi binecuvântarea lui Ovidiu Creangă, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a sugerat ideea, ca cenaclul să poarte numele poetului Grigore Vieru, cu dragostea a 21 de inimi, pline de respect faţă de valori, la   29.11.2009, în oraşul Toronto, Provincia Ontario, Canada a fost inaugurat Cenaclul “GrigoreVieru”. Şedinţa de inaugurare a avut o agendă complexă, care a accentuat, pe etape, prin versurile atât de semnificative (Formular, Legământ, Cămăşile, Pentru ea, Răsai, Mi-e dor de tine, mamă, Nu am moarte cu tine nimic etc.) datele biografice şi capodopera literaturii române, lăsată nouă, ca moştenire, de GrigoreVieru - “lacrima şi surâsul românilor de pretutindeni”, precum s-a exprimat, la moartea poetului, un forumist la Pro TV Chişinău.

Evenimentul, oglindit în ziarul “Literatura şi Arta” (http://www.literaturasiarta.md/public/1598ro_Nr_50.pdf), a avut loc într-o frumoasă zi de duminică, caldă şi însorită, destul de primăvăratică pentru “ultima lună de toamnă” în Canada, la 29.11.2009, pe adresa 326 Major Mackenzie Drive. La inaugurare au   participat 21 de persoane, dintre care 16 români, 2 ruşi, 2 evrei şi un grec. Vin cu lux de amănunte fiindcă un cenaclu literar nu se lansează, atât de des, mai ales în comunităţile româneşti în care este bine observată influienţa, activitatea sporită a coloanei a 5 pentru dezbinarea in continuare a neamului românesc, pentru separarea în continuarea RM de România şi păstrarea aşa zisei „limbi moldoveneşti” şi „naţionalitate moldovenească”. Tot în acest contest se înscrie şi formarea asociaţiilor, comunităţilor, fundaţiilor cenaclurilor şi altor ONG-uri  moldoveniste, adică a moldovenilor, nu a românilor moldoveni sau a românilor bassarabeni pentru a accentua statalitatea RM şi tot despre ce am scris mai sus...Iată în condiţiile acestei lupte s-a fondat Cenaclul  GRIGORE VIERU 6 ani în urmă, când folosindu+se de bunătatea şi slăbiciunea noastră duşmanii noştri au interpretat cum au dorit ei fondarea Cenaclului, chiar apărând şi un articol într+un ziar rusesc AMERICANCA un articol cu toate cele petrecute la şedinţa ceneclului exagerate,schimbate după placul duşmanilor, chiar accentuîndcă s-a fondat o comunitate a celor veniţi în Canada din Republica Moldova, adică o Internaţională...prin aceasta discreditândul şi pe bunelu Ovidiu Creangă, cofondator al cenaclului. Dar ne-am luat de seamă la  timp şi acum ne bucurăm de succesele frumoase ale acestui neobişnuit cenaclu condus de D-na Maria Tonu. Vreau să menţionez, că trecând peste mari obstacole tinerii  români basarabeni au pus bazele fondării Comunităţii Românilor Basarabeni VOCEA  UNIRII  din Ontario, Canada. La baza Comunităţii ( inima) se află Cenaclul GRIGORE VIERU în frunte cu neobosita Maria Tonu  şi cei mai fideli şi activi membri ai cenaclului Tatiana Cazacu, Vasile Julea, Olga Chebac, Olga Porcescu, Mariana Culeanu, Maia Roitman, Mariana Iordachescu, Diana Porcescu, Valentina Culeanu. Vasile Crihan cât şi a tinerilor entuziaşti Sofia Revencu, Rodica şi Vitalie Dvorean, Alexandru Lozovan, Liliana şi Radu Ciorescu, Victor Cazacu, Ghenadie Boghiu ş.a.  
Atât Comunitatea Românilor Basarabeni VOCEA UNIRII cât şi cenaclul GRIGORE VIERU  fac parte din WORLD ROMANIAN FORUM- FORUMUL ROMÂNILOR de PRETUTINDENI- preşedinte acad. Nicolae Dabija, alături de asociaţia CÂMPUL ROMÂNESC din Hamilton,preşedinte Dumitru Răchitan, FDRM- preşedinte acad.Nicolae Dabija, asociaţia MUNTELE MĂSLINULUI din Khitchener, preşedinte Dr.Pr. Dumitru Ichim şi  Cenaclului Florica Băţu–Ichim din Kitchener ş.a.


Vă aduc la cunoştinţă   încă un fapt important: că la ultima şedinţă a Cenaclului, care a avut loc în „bojdeuca”  bunelului Ovidiu Creangă a luat naştere ansamblul folcloric „Crenguţa”, de la numele cofondatorului...    Două floricele, viitoare artiste Cleopatra Cazacu şi Ilinca Dodo
În aceşti ani Cenaclul GRIGORE VIERU a avut oaspeţi mulţi şi bine doriţi, ca familia de artişti Ciobanu (Mihai, Valentina şi Mihăiţă), afăcut multe prezentări de cărţi, ca   "Omul şi Destinul",” Cerc”, şi “Unghiul cercului”, autor Maria Tonu.  “Poetul din Stele”, incluzând creaţii a 45 de autori, din arealul limbii romăne. In 2013 şi 2014 a fost promovat volumul “Poetul din Stele”  înn cadrul Cenaclului Florica Băţu–Ichim din Kitchener şi Asociaţiei Câmpul Românesc din Hamilton.
La Cenaclul “Florica Băţu–Ichim” Scriitorul Iacob Cazacu prezintă volumul “80 de poeme”
         In luna februarie 2015, volumul a fost editat online un nou volum “ 80 de poeme” în care sunt incluse 80 de autori din România Mare , România Mică şi Diaspora Româneasca din Franţa. Italia, SUA, Canada. Toţi autorii au primit Certificat de autor.
      Volumul a fost lansat de Ziua Basarabiei, 29.03.2015, la Câmpul Românesc şi în reşedinţa scriitorului Ovidiu Creangă la 26.04.2015.
         Cenaclul este deschis pentru toţi admiratorii operei lui Gr.Vieru şi ai literaturii noastre naţionale in general.
Să-i dorim mari succese întru păstrarea şi promovarea sfintelor noastre valori naţionale româneşti şi în lupta pentru Reintregirea şi unitatea neamului. 
Iacob C. Istrati
                                                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu