luni, 4 mai 2015

Fără reprezentare

Romanian Global News” prezintă un punct de vedere critic față de votul incalificabil al Parlamentului României de a respinge completarea art.8 din Legea cetăţeniei române nr.21/1991, republicată prin care românii din țările limitrofe României puteau să solicite cetățenia română.
Se subliniază, printre altele, că reprezentanții minorităților – ATENȚIE, având locuri ASIGURATE în Parlament – au făcut parte din tabăra, putem să-i zicem fără reținere, antinațională a celorlalți parlamentari ai rușinii naționale.
Oare este de mirare că s-a putut întâmpla așa ceva într-un Parlament în care românii de peste hotare nu sunt reprezentați adecvat?
În tot acest timp, se face mare tevatură de FORMA TEHNICĂ de votare în diasporă, fără să se abordeze și să se acționeze asupra principiilor de bază ale votului diasporei, vot care este SUB-reprezentativ (doar 4 deputați la câteva milioane de cetățeni români de peste hotare), este total NE-reprezentativ (spre deosebire de minoritățile din Parlament, diaspora este așa zis ”reprezentată” de partide) și, ca urmare, NE-semnificativ în susținerea românilor de peste hotare.
Rezultatul acestei parodii de reprezentare este perfect exemplificat în articolul din RGN.
Pe blogul ”Diaspora și Reîntregirea” am publicat numeroase propuneri legate de modificarea Legii Electorale pentru o reprezentare adecvată a românilor de peste hotare, cum este și ultimul articol pe această temă, ”Votul Diasporei”.
Dar, subiectul este ignorat atât de societatea civilă prin organizațțile sale, de mass-media și desigur de clasa politică cea mai interesată în ignorarea tendințelor independente ale diasporei și ale celorlalți cetățeni români de peste hotare. În schimb, categoriile amintite se simt lezate și iau o atitudine de paradă politicianistă VERBALĂ, doar când le convine, mai ales pentru a vâna voturi politice.
Și asta în timp ce au mură’n gură soluțiile practice de analizat și implementat.
Iată un subiect de reflecție și acțiune pentru Platforma Unionistă ”Acțiunea 2012”, Consiliul Unirii și pentru zecile de formații, organizații și asociații românești de peste hotare.

 Mircea Popescu 
m.popescu@sbcglobal.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu