Cuvânt de deschidere Atlanta-2017
Dragi participanți la Conferința CMR,Țin să vă mulțumesc că ați înfruntat vremea aspră și depărtările și ați venit să ne onorați cu prezența la această Conferință.
Astăzi, dorim să reconstruim o punte între trecutul Consiliului Mondial Român, greu încercat dar cu multe succese și viitorul pe care-l dorim, prin coagularea eforturilor românilor din societatea civilă și din cea politică, mai bogat în acțiuni pentru retrezirea spiritului național atât de necesar în opera de Reîntregire a Patriei Române.
Dar vorbind de succesele pe care CMR le-a avut în decursul anilor, este momentul să aducem un pios omagiu și să ținem un moment de reculegere în memoria unora dintre iluștrii noștri prieteni și colegi, membri fondatori care astăzi ne privesc, ne urmăresc și ne judecă din ceruri :
– Profesorul Claude Mătase din Florida, un Mecena pentru multe acțiuni și organizații românești
– Constantin Tănase din Basarabia, scriitor, publicist, redactorul ”Timpului”.
– Profesorul Mircea Sabău din Chicago reprezentant CMR pe lângă ONU.
– Scriitorul Ioan Dan, autor al romanelor istorice ”Cavalerii Ordinului Basarab”, decedat în California.
– Grigore Vieru, marele poet al neamului nostru care a acceptat să reprezinte CMR în Basarabia.
– Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa care a participat alături de Mitropolitul Petru al Basarabiei la ședința de înființarea a CMR.
Această Adunare Generală Anuală este prima după o lungă perioadă de activitate redusă. Dar, după reactivarea de acum un an se intră treptat în normalitate și scopul Conferinței este de a trasa direcțiile organizației pentru perioada următoare, mai ales că anul 2018 este un an aniversar de o importanță capitală pentru poporul român.
Este anul Centenarului creerii statului național, unitar și reîntregit român din 1918, an pe care niciun român nu poate și nu are dreptul să-l ignore.
Cu această ocazie, doresc să aduc mulțumiri speciale administrației Atlantei care, acum 17 ani, în anul 2001, a fost prima instituție guvernamentală străină care a onorat actul unirii de la 27 Martie 1918 printr-o Proclamație care ar trebui să intre în istoria relațiilor Americano-Române.
Îl voi ruga pe Dl. Constantin Codreanu, Președintele comisiei parlamentare pentru românii din afara granițelor, să prezinte Proclamația Parlamentului României ca o importantă nouă dovadă a bunelor relații dintre națiunea americană și cea română.
Și tot în acest context, trebuie reamintită Rezoluția 148 depusă la data de 28 Iunie 1991 în Senatul American, prin care se solicită Senatului să susțină eforturile Guvernului Moldovei să negocieze reunificarea României cu Moldova și Bucovina de Nord, așa cum a fost stabilită prin Tratatul de Pace din 1920.
Deci, iată că există deschidere în Statele Unite pentru susținerea procesului unificator, deschidere care trebuie lărgită și consolidată prin voința politică românească și prin efortul comun al diplomației și societății civice românești.
În zilele următoare vom discuta și despre ce-am întreprins, dar mai ales despre ce urmează, despre problemele legate de statut și de organizare, dar și despre propunerile și inițiativele pe care de-alungul anilor am încercat să le promovăm și să le implementăm. Unele au reușit, altele mai au de așteptat.
Dar rezultatele pe care le-am avut în perioada în care CMR a funcționat ca un întreg, fiecare membru acționând acolo unde capacitatea personală a putut fi pusă optim în valoare, ne face să sperăm că această experiență, poate să conducă la reînvigorarea organizației prin suplimentarea cu energia unei noi generații de tineri patrioți.
Și vorbind de noua generație, trebuie amintite eforturile și activitățile ”Acțiunii 2012” și ”Tinerii Moldovei”, organizații alcătuite cu precădere din tineri care mențin și duc mai departe flacăra aprinsă a unionismului împrăștiind-o pe amândouă malurile Prutului, ca pe o lumină din seara Învierii, a Învierii speranței într-un neam unit și reîntregit așa cum a fost și cum va fi.
Sperăm ca această Conferință să devină simbolul continuității dar și a începutului unei noi perioade de creștere a activităților românimii puse în slujba națiunii, de la acelea prioritare pentru Reîntregire, la cele pentru apărarea istoriei, tradițiilor și valorilor românești pe care neprietenii le atacă pentru a slăbi liantul național.
Dar nu putem vorbi de valorile românești fără a aminti că în aceste zile, pe 15 Ianuarie se împlinesc 168 de ani de când pe cerul culturii neamului nostru a apărut un Luceafăr, pe numele lui Mihai Eminescu, care va rămâne nestins atâta timp cât poporul român va exista și atâta timp cât fiecare dintre noi, fie că trăiește în Transilvania, în Banat, în Bucovina, în Dobrogea, în Oltenia, în Basarabia sau pe oricare meridian al Globului va spune: ”Suntem români și punctum” și-și va aduce aminte ca de o rugăciune, de spusele Luceafărului nostru, mai ales în acest an al Centenarului Marii Împliniri Românești:
”Noi susţinem că poporul românesc nu se va putea dezvolta ca popor românesc decît păstrînd, drept baze pentru dezvoltarea sa, tradiţiile sale istorice astfel cum ele s-au stabilit în curgerea vremilor…!
Noi susţinem că e mai bine să înaintăm încet, dar păstrînd firea noastră românească, decît să mergem repede înainte, dezbrăcîndu-ne de dînsa prin străine legi şi străine obiceiuri…
Noi am zis de la început că nu există compensaţii pentru Basarabia, precum nu există niciodată vro plata pentru o palmă măcar din pământul patriei.
Aceste sunt lucruri sfinte, cari se pierd sau se câştigă prin împrejurări istorice, dar nici se vînd, nici se cumpără, nici se schimbă.”
*Eminescu la primul Congres al Studenților Români de la Putna, din 25 mai 1871
Și tot în aceste zile românii de pretutindeni își îndreaptă gândurile cu recunoștiință spre înaintașii care au realizat la 24 Ianuarie 1859 Unirea Principatelor Române prin care s-a creat embrionul statului național, întregit.Prieteni,
Creind și dezvoltând o organizație globală, vom putea stabili o rețea nu numai între noi românii de pretutindeni, ci și o rețea de prieteni instituționali în țările în care avem reprezentanțe.
Prin seriozitate și consistență în dezvoltarea unor principii echilibrate și realiste, The World Romanian Council – Consiliul Mondial Român poate și trebuie să ajungă o organizație civică, respectată și influentă, a românilor de pretutindeni care să aibă ușile deschise la autoritățile statelor de rezidență, dar și la autoritățile române pentru consfătuiri și acțiuni reciproce.
Tocmai de aceea, ne propunem, așa cum am făcut și în trecut, să cooperăm, indiferent de culoarea politică, cu toate forțele politice din țară sau din țările unde avem filiale, astfel încât să ajutăm la găsirea unor interese comune și complementare între țările noastre.
Dar, dacă dorim să facem ceva cu adevărat pentru țara noastră de origine, și sunt convins că toți cei prezenți avem această dorință, atunci este nevoie de implicarea activă a românilor din diasporă, dar și de implicarea instituțiilor statului român. Iar CMR poate fi instrumentul potrivit.
Doar printr-o cooperare responsabilă cu factorii de decizie din țară se va putea vorbi de creșterea influenței internaționale a României.
Și, vă rog să mă credeți, România are nevoie de o asemenea organizație globală a diasporei în competiția dură în care sunt angajate diasporele altor țări în susținerea țărilor de origine.
Când suntem întrebați, probabil mulți trecem prin această situație, ”De ce vreți ca România să se reîntregească?”, le putem răspunde: ”Deoarece vrem ca familia noastră să fie unită”. Și chiar dacă unii se gândesc doar la familia personală, ca români știm și simțim că Basarabia, și Bucovina și România sunt o familie.
Și așa cum familia unită este puternică și constituie nucleul de bază al societății, la fel și țara întregită este nucleul națiunii române.
Dacă nucleul este distrus, și sunt mulți care vor să-l distrugă, atunci atomii nu mai au liantul care să-i țină împreună și națiunea slăbește și dispare.Deci, să facem tot ce stă în puterile noastre pentru a reface și a păstra integritatea țării și națiunii, iar această Conferință să dea semnalul coagulării într-o simbioză perfectă a experienței vechii generații cu energia, voința și ambițiile pozitive ale noii generații.
Felicitari ,Domnule Presedinte Mircea Popescu si mult succes CMR !
RăspundețiȘtergereCongresul CMR va avea loc în perioada 12-13 Mai la București în clădirea Parlamentului.
Ștergere