duminică, 1 februarie 2015

Scrisoare deschisă din Germania catre presedintele Consiliului Superior al Magistraturii Domnului  Andrei Bordea, 
 președintele Consiliului Superior al Magistraturii

 Domnule președinte,
Vä scriu din Germania în numele acelor români care ar dori să se reîntoarcă într-o Românie curată și prosperă. O țară  în care, integră și independentă, justiția să-și merite numele. Condiție indispesabilă prosperității oricărei țări democrate.
În urmă cu aproape un an am aflat, odată cu românii din țară, de cazul procurorului Eugen Iacobescu. Acest procuror întocmise, deja din 2011, un dosar care documenta inclusiv protecția, atât politică cât și justițială, de la cel mai înalt nivel, a unuia din cei mai periculoși și cunoscuți interlopi, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. O persona grata a familiei prezidențiale și încumetrită din ianuarie 2010 cu fratele președintelui.
În 2011, coform declarațiilor dlui Iacobescu acest dosar a fost confiscat în mod ilegal de Elisabeta Ponea, procuror general al Parchetului de la Curtea de Apel Craiova, cu asentimentul procurorului general al României de atunci, Codruța Kövesi.
În 2012,  procurorul Iacobescu, a fost sancționat disciplinar de CSM. Motivul: „nerespectarea confidențialității lucrărilor” în dosarul Bercea. Și asta, dle președinte, în timp ce oricine poate constata că, aproape zilnic, informații din dosarele aflate în lucru la DNA se scurg spre anumite ziare. Un CSM care ajunge și la remarcabila concluzieAfirmațiile lui Eugen Iacobescu... au un caracter speculativ, neexistând nici un dubiu care să justifice, dincolo de orice dubiu, că actul de justiție ar fi fost influențat de factorul politic”.!!??
În 2013 același CSM, în frunte cu procuroarea Oana Schmidt Hăineală, decide pensionarea lui.
În iunie 2014, după 3 ani cu dosarul zăvorât în sertarul uitării, prin apariția unor dovezi irefutabile, afirmațiile procurorului Iacobescu erau evident confirmate. Fapt care nu permite decât concluzia că scopul intervenției  celor două procuroare amintite, Ponea și Kövesi, a fost blocarea investigațiilor dlui Iacobescu, protecția interlopului, dar mai ales a actorilor politici și din justiție care îl ocroteau. Există o altă justificare a îngropării dosarului întocmit de dl Iacobescu, cu probele sale explozive? Una din aceste probe fiind un carnet al lui Bercea cu sumele și numele celor unși de el?
În 2014, dl judecător Horațiu Dumbravă a cerut, corect, investigarea modului în care Bercea Mondial a fost gratificat de-a lungul timpului, de procurori, cu 100 de NUP-uri.!!??
Ne-am fi așteptat ca dl judecător să fie interesat și pentru care motiv zace, de atâția ani, partea cea mai compromițătoare din dosarul d-lui Iacobescu, privind același interlop. Și mai ales unde sunt brizantele dovezi adunate de dl Iacobescu?
De ce au avut de suferit până și ofițerii de poliție care l-au sprijinit în obținerea probatoriului pe procurorul Iacobescu? Poate deoarece au avut onestitatea să declare că informațiile publice despre dosar, ale dlui Iacobescu, au fost făcute la ordinul prim-procuroarei Otilia Chirilă, de la Parchetul Tribunalului Olt?   
Conform legii, instituția pe care o conduceți are obligația să cerceteze acest caz, de o deosebită gravitate și să facă cunoscute public concluziile. Au trecut opt luni de când adevărul procurorului Iacobescu a fost, incontestabil, dovedit, și, în această chestiune, CSM tace.
Ne simțim obligați să Vă atragem atenția că îndelungata tăcere a CSM, referitoare la această problemă, nu face decât să discrediteze instituția pe care o reprezentați și să afecteze profund imaginea justiției din România. Imagine lezată deja de șirul, tot mai lung, al procurorilor și judecătorilor condamnați sau în prezent acuzați de corupție.
Nu în ultimul rând considerăm că CSM are datoria să răspundă nedumeririlor și suspiciunilor iscate de mersul justiției, în procesul Mircea Băsescu versus Sandu Anghel, aferent celor de mai sus.
După cum se știe procurorii nu au considerat necesară o percheziție în casa lui Mircea Băsescu, pentru găsirea banilor pe care acesta, așa cum a văzut o țară întreagă, recunoscuse că i-a primit!?
Încă nu am aflat dacă  persoana chemată să numere banii și să-i confirme lui Mircea Băsescu că nu sunt falși, a fost audiată!?
Deși în înregistrările amintite apărea constant și numele președintelui Băsescu, procurorii nu l-au deranjat cu nici o întrebare!?
Judecătorii constănțeni au considerat că fratele președintelui poate fi eliberat din detenție și lăsat să stea acasă!? În schimb aproape întreaga familie a lui Sandu Anghel (Bercea Mondial) este în închisoare.
Nu credeți, domnule președinte, că românii ar putea concluziona, confruntați cu atâtea ciudățenii, a se afla în fața unor acte perverse de intimidare și presiune ale justiției independente, asupra familiei Anghel, pentru a o determina să cedeze și să-și retragă acuzațiile?
Prin prezenta scrisoare deschisă Vă aducem la cunoștință că, dacă până la 1 martie 2015, CSM nu va comunica întregii națiuni ce a întreprins și la ce concluzii a ajuns vizavi de cele de mai sus, ne vom simți îndreptățiți să prezentăm opiniei publice din Germania, modul în care funcționează justiția și cum se veghează la integritatea ei, în România.
Sperăm, dle președinte, că veți privi cu bunăvoință solicitările noastre, redându-ne încrederea în justiție și încurajându-ne astfel repatrierea.

Cu îndrituită așteptare,
 Gheorghe Olteanu
 21.01.2015                                                       
                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu